01/08

Sacoor en Borlée vlot naar halve finale, eindpunt voor Zagré en Crestan

sacoor-jonathan-2021-tokio-os-reeksen-belga-jasper-jacobs-2

Isaac Makwala en Jonathan Sacoor

Op de derde dag van het Olympisch atletiektornooi kwamen vier Belgen in actie. Jonathan Sacoor en Kevin Borlée kwamen deze nacht al in actie tijdens de reeksen van de 400m. ’s Middags stonden twee halve finales op het programma. Anne Zagré liep een seizoensbeste in de reeksen op de 100m horden en ging op zoek naar meer tijdens haar halve finale. Op de 800m ging Eliott Crestan van start in een loodzware halve finale.

Sacoor en Borlée klaren de klus

In de eerste reeks van de 400m kregen we Jonathan Sacoor/OEH aan de start. Vanuit baan acht kreeg Sacoor een ideaal mikpunt met Isaac Makwala een baan hoger. Makwala haalde het in 44”86 voor Kirani James met 45”09. Sacoor kon de derde stek en het bijhorende ticket voor de halve finales bemachtigen met 45”41, want top drie gaf recht op een plaats voor de volgende ronde. Voor Kevin Borlée/OEH werd het kort dag. Na de finale van de mixed relays, waar hij als slotloper de snelste tijd neerzette, was het deze nacht al tijd voor zijn individuele reeks op de baanronde. Geen spoor van vermoeidheid bij Borlée, want in de tweede reeks liep hij naar een tweede plaats in 45”36. De winst was voor de Saudi Moutan Yassin in een nieuw PR met 45”16. Opvallend, de Amerikaan Randolph Ross en de Tsjech Pavel Maslak konden zich niet plaatsen voor de volgende ronde, ook niet via de verliezende tijden. Daarvoor was 45”51 nodig.

Op maandagmiddag staan de halve finales op het programma. Sacoor start vanuit baan acht in de eerste halve finale met boven hem Ricky Petrucciani, de Europese beloftekampioen uit Zwitserland die Sacoor in Tallinn naar het zilver verwees. Met ook de sterke Nederlander Liemarvin Bonevacia en Kirani James worden de plaatsen voor de finale duur verkocht. In tweede halve finale komt Borlée in actie. Hij start vanuit baan zeven met onder hem de Amerikaan Michael Cherry. Als Borlée zijn seizoensbeste opnieuw kan aanscherpen zijn er misschien mogelijkheden. De eerste twee van elke halve finale plaatsen zich rechtstreeks voor de finale, aangevuld met de twee snelste verliezende tijden. Ondertussen kwam er ook slechts nieuws vanuit het Belgische kamp, want Cynthia Bolingo/CABW gaf forfait voor zowel de individuele 400m als de 4x400m. Een serieuze aderlating voor de Belgische delegatie, want de Belgische recordhoudster was het absolute speerpunt bij de Cheetahs.

Zagré met SB

Wanneer de avond viel in Tokio was het tijd voor de avondsessie. Anne Zagré/RESC was de eerste die in actie kwam tijdens haar halve finale op de 100m horden. Zagré kende een degelijke start, maar met de Nederlandse Nadine Visser en de Jamaicaanse Megan Tapper in de banen naast haar was Zagré meteen op achtervolgen aangewezen. Visser en Tapper plaatsten zich als derde en tweede voor de finale. De winst was voor de Puerto Ricaanse Jasmine Camacho-Quinn in een kanontijd met 12”26, een Olympisch record. Zagré moest tevreden zijn met een achtste plaats in deze zwaar bezette halve finale. Met 12”78 liet ze wel opnieuw een nieuwe seizoensbeste noteren en bleef ze amper zeven honderdsten boven haar Belgisch record. Zagré mag dus tevreden terugblikken op haar tornooi.

Crestan met lef

De laatste Belg die vandaag in actie kwam in het Olympisch stadion was Eliott Crestan/SMAC. In de eerste van drie halve finales vertrok Crestan vanuit de buitenbaan. Het tempo lag niet bijzonder hoog in de eerste ronde met 52”12 als doorkomsttijd. Net zoals in de reeksen ging Crestan naar de kop op 200m van het einde. In de rechte lijn kwam de rest sterk opzetten, maar Crestan kon het tempo hoog houden om uiteindelijk vierde te worden in een nieuw persoonlijk record met 1’44”84. De eerste twee van elke halve finales plaatsten zich rechtstreeks voor de finale waardoor Crestan moest hopen op de verliezende tijden. Uiteindelijk was daarvoor 1’44”30 nodig. Met een halve finale en een PR liep Crestan wel een prachtig Olympisch tornooi. 

Alle info over het Olympische atletiektornooi vind je hier.