28/03

Rutger Smith tevreden met uitstel Spelen naar 2021

rutger-smith

Rutger Smith.

Topsportcoördinator Rutger Smith is tevreden met het uitstel van de Olympische Spelen in Tokio naar 2021. Het is volgens hem de best mogelijke oplossing onder de huidige, ongeziene omstandigheden.

“Als ik mij indenk in de atleten is dit voor velen jammer”, zegt Rutger Smith over het uitstellen van de Olympische Spelen. “Maar als je kijkt naar de situatie, is het de juiste beslissing. De gezondheid van de sporters en van iedereen die in Tokio komt, moet gegarandeerd kunnen worden. Dat is deze zomer niet zo en dat zou zelfs in het najaar van 2020 niet kunnen. Met een jaar uitstel heb je iets meer speling. Ik hield zelfs rekening met een uitstel naar 2022, maar dat zou voor atleten die planden afscheid te nemen enorm zijn. Een jaar is al fors. Nogmaals: dit is de beste keuze.”

Ook de atleten reageren overwegend enthousiast op de beslissing van het IOC. “De ene zag het liever doorgaan dan de ander, maar iedereen is akkoord dat de gezondheid voor moest gaan. Iedereen die ik heb gesproken had het ook zien aankomen en is blij dat er nu duidelijkheid is.”

Even kwam ook een olympiade zonder publiek ter sprake, maar Smith is blij dat het niet zo ver kwam. “Dat haalt de charme er vanaf. Maar ook nu al wordt er geschiedenis geschreven met deze beslissing. De Spelen zijn nog maar een paar keer geannuleerd en dat was telkens in oorlogstijd.” Een uitstel naar een ander jaar gebeurde zelfs nooit eerder.

Rest nu nog de vraag of het EK in Parijs zal doorgaan. “Een maand na de Spelen moet je in een land dat zwaar getroffen is, niet te veel hoep koesteren”, meent Smith. “Eerlijk gezegd zie ik het EK ook naar 2021 verschuiven, maar nu spreek ik louter voor mezelf.”

De VAL-topsportcoördinator verwacht niet dat atleten door een zware motivatiedip zullen gaan. “Als het EK wegvalt, is er weinig om naartoe te werken. Maar een topatleet weet heel goed dat hij geen meerdere maanden kan stilliggen. Ik denk dat iedereen zich nog dit jaar zal willen testen als er nog wedstrijden komen in de nazomer. Je kan doortrainen, maar een wedstrijd geeft toch meer duidelijkheid.”

De impact op de programma’s en ondersteuning van elite-atleten van het wegvallen van de Spelen en andere wedstrijden, is nog niet helemaal duidelijk. Maar Smith verwacht geen grote problemen. “Het belangrijkste is dat we toewerken naar de Spelen, en dat blijft zo. Voor bepaalde statuten worden vaste prestaties gevraagd, maar we gaan met de technische directie bekijken hoe we daar mee omspringen. Ik verwacht geen grote knopen. Iedereen weet dat het volgend jaar dezelfde namen zullen zijn die de meeste kans maken op een olympische selectie.”