06/06

Rutger Smith droomt luidop van 7 medailles bij EK in Rome

rutger-smith-2023

Rutger Smith.

Vrijdagochtend begint een megadelegatie van 59 Belgische atleten aan het EK atletiek in Rome. Topsportcoördinator Rutger Smith blikt vooruit en steekt zijn ambities in de Italiaanse hoofdstad daarbij niet onder stoelen of banken.

Dag Rutger, morgen begint het EK in Rome. Wat zijn jouw verwachtingen?

“We zijn niet soepel geweest met de selectiecriteria, en toch zijn we hier met 59, dus daar kan je uit concluderen dat het goed gaat met de Belgische atletiek. En in die grote groep zitten toch heel wat medaillekanshebbers.”

Aan hoeveel medailles denk je?

“Vijf zou echt een must moeten zijn. Als we er zes halen hebben we het goed gedaan en als we er zeven halen hebben we het héél goed gedaan, maar dan mag er weinig mislopen.”

Zeg je nu zeven omdat het record sinds Berlijn 2018 op zes staat?

“Nee. Dat zeg ik puur kijkend naar onze selectie en hoe iedereen ervoor staat.”

Je haalde daarnet al de selectiecriteria aan. Waarom is er gekozen om bovenop de internationale eisen nog een top achttien-regel op te leggen op de World Ranking?

“Dat gaat over ambitie. We willen dat iedereen liefst halve finales loopt, en op Europees niveau zelfs liefst finales. De landen om ons heen leggen ook allemaal extra criteria op. Komende winter gaan we wel bespreken of we de komende jaren dezelfde criteria hanteren, want nu is het voor de Olympische Spelen soepeler dan voor EK’s en WK’s. Dat zou ik graag op één lijn willen trekken. En dan kunnen we meteen ook bekijken of we terugkeren naar droge limieten, in plaats van naar de ranking te kijken.”

De eerste medaille kan vrijdag van de Mixed Relay komen, een discipline waar jij al lang van zegt dat er kansen liggen.

“Niet alleen ik, maar vanuit de federatie zetten we daar stevig op in. Hopelijk levert dat dit jaar medailles op in Rome en Parijs.”

Sommige atleten hebben daardoor wel een druk programma, Alexander Doom voorop, die ook individueel kans maakt.

 “De Mixed Relay is een rechtstreekse finale en in de 400 meter hoeft Alexander geen reeksen te lopen, dus ik denk dat het meevalt. Iedereen zit op dezelfde golflengte en wil graag meelopen in de Mixed Relay. Individueel is Alexander favoriet, maar het moet nog altijd gebeuren. Makkelijk is het nooit, maar hij zit goed in zijn vel en ik heb er een goed oog in. Ook Michael Obasuyi is een van die Belgische toppers die hier voor een medaille kan zorgen.”

Hoop jij nog op een olympische selectie voor de Belgian Rockets en Belgian Falcons, of hebben zij hun kans op de Bahama’s gemist?

“Ze gaan er nog vol voor, dus geloof ook ik erin. Er zit nog marge op de chrono’s die op Curaçao en de Bahama’s gelopen zijn. De vrouwen moeten rond de 43”00 lopen en de mannen rond de 38”30. Zeg nooit nooit.”

Wat is het belang van een EK in een olympisch jaar?

“Voor 90 procent van onze atleten gaat het hier om kijken waar ze staan in functie van Parijs. In dat opzicht is het een belangrijk toernooi. In een olympisch jaar sneeuwt een EK wel onder, daar ben ik eerlijk in, maar sommige van onze atleten moeten zich nog kwalificeren voor Parijs, dus ook in dat opzicht wordt het een belangrijke week.”

Hoop je dat dit EK de positieve flow rond de Belgische atletiek versterkt?

“Zeker. Glasgow, waar we vier medailles wonnen, zit nog vers in het geheugen en zo hopen we verder te gaan.”