10/06

Run Free

runfree-foto2

Run Free

Dat atletiek, en in het bijzonder joggen, de meest laagdrempelige sport is weten we inmiddels: zowel financieel, materieel als organisatorisch is het dé sport die voor iedereen bereikbaar is. Het mag ons dan ook niet verbazen dat het joggen vaak gebruikt wordt als middel bij sociale integratie.

Tijdens het lopen kunnen nieuwkomers kennis maken met mensen uit hun buurt, de taal leren, maatschappelijke normen leren kennen. Joggen biedt hen de mogelijkheid om hun contacten te verbreden en zo ook hun kansen te verhogen op sociale inclusie.

Met de steun van de Europese Commissie kan de Vlaamse Atletiekliga tijdens de komende 3 jaren het project “Run Free” uitrollen, gericht naar de ontwikkeling van loopgroepen die inspelen op sociale inclusie. Dat zal enerzijds gebeuren in samenwerking met onze atletiekverenigingen en anderzijds met lokale actoren die de doelgroep bereiken. Op die manier willen we de verenigingen versterken in een veranderende maatschappij.

Enkele van onze verenigingen zoals BVAC, LYRA, … hebben hierin tijdens de voorbije jaren al een ruime ervaring uitgebouwd en zullen ondersteunend en inspirerend werken. Daarnaast wordt ook samengewerkt met belangrijke actoren zoals Fedasil, Sport Vlaanderen, het Huis van het Nederlands, Minor   en volgt een wetenschappelijk onderzoek het project verder op.

Het project wordt binnen de Vlaamse Atletiekliga intensief opgevolgd door Wim Poelmans, die zijn expertise haalt uit jarenlange ervaring met loopgroepen in Brussel en contacten met partners in dit domein.

Het project omvat de volgende luiken:

  1. Creëren van laagdrempelige loopgroepen

Ervaring van bestaande loopgroepen binnen en buiten de federatie verzamelen en delen met andere verenigingen.

  1. Coachtraining voor nieuwkomers en voor bestaande loopbegeleiders
  • Aangepaste opleidingen voor nieuwkomers/vluchtelingen: opleidingen worden gespreid over méér uren aangeboden en ondersteund door taallessen
  • Infosessies voor bestaande loopbegeleiders over de achtergrond van vluchtelingen en hoe je er mee omgaat.
  1. Opleiding van loopbuddy’s (Co-Runner)

Een 8u durende opleiding gericht naar loopbegeleiders van beginnende joggers. Ze leren hoe ze andere lopers op een veilige, gezonde  en gevarieerde manier kunnen begeleiden.

  1. Taalstimulering

Ontwikkelen van praktische sport- en atletiekspecifieke taalwijzers die kunnen gebruikt worden bij het inschakelen van anderstaligen in de club.

De clubs kunnen via het Run Free project financiële en materiële ondersteuning krijgen, begeleiding bij de opstart en het zoeken van loopbegeleiders. Ook een promotioneel aanbod met korte loopsessies of zomeractiviteiten kunnen kaderen in het project.

Verenigingen die interesse hebben om toe te treden en zo hun werking gericht naar nieuwkomers te versterken, kunnen contact opnemen met Wim Poelmans, wim@atletiek.be – 0479/ 42 78 10 .