11/07

Road to Paris met Lisa Rooms

ldq-1534

Lisa Rooms.

De stad van de liefde, maar deze zomer toch vooral even de stad van de topsport. De Olympische Spelen in Parijs naderen met rasse schreden en het wordt voor onze atleten de olympiade die zich het dichtst bij huis zal afspelen uit hun carrière. Hoe leven ze toe naar Parijs? En welke concrete ambities hebben ze begin augustus? Vandaag 5.000 meterloopster Lisa Rooms.

Dag Lisa, in november zei je nog dat je jezelf slechts een kleine kans op de Spelen gaf. Hoe is het toch gelukt?

“Grappig om dat nu nog eens te horen, maar na mijn indoorseizoen zijn mijn kansen wel veel groter geworden. Daar heb ik ongelofelijk veel punten gesprokkeld voor de ranking. Het was mijn eerste indoorseizoen ooit, een stap in het onbekende, maar het heeft goed uitgepakt. Vanaf dan stond ik altijd in de top 42 tot net voor het BK, toen ik er even uitviel.”

Op het BK liep je jezelf weer in de vereiste top 42, maar dat werd pas twee dagen later duidelijk. Heb je nog in spanning zitten afwachten?

“Ik had er wel vertrouwen in, omdat ik wist dat ik wel zou worden opgevist als ik niet hoog genoeg stond, maar liefst van al wil je natuurlijk gewoon in de top 42 staan en dat is nét gelukt. Uiteindelijk zijn er daarna nog redelijk wat afmeldingen gekomen, dus ik zou er altijd wel bij zijn geweest.”

Klopt het dat dit tot nu toe vooral het jaar van de regelmaat is zonder uitschieter?

“Helemaal. Als je mij na mijn hoogtestage in Namibië had gezegd dat ik midden juli nog niet sneller dan 15’26 zou hebben gelopen, was ik zeker niet tevreden geweest. Mijn buikgriep in mei heeft langer aangesleept dan verwacht en ik ben ook vooral op zoek gegaan naar de wedstrijden waar er veel punten te rapen vielen. Ik ben nog geen enkele keer in een treintje terechtgekomen waar ik gewoon moest aanhaken. Ik ben heel constant, zoals mijn hele carrière al, maar ik wil toch eens richting 15’15.”

Je bent momenteel op stage in Font-Romeu in de Pyreneeën. Hoe loopt het daar?

“Na het BK ben ik meteen vertrokken en ik blijf een dikke drie weken. Ik zit hier heel erg op mijn gemak en ben graag in de bergen. Normaal verkies ik altijd Sankt-Moritz, maar hier is het warmer en dat kan een element worden in Parijs. Het is ook veel dichter bij Bordeaux, waar we op precamp gaan. Van 23 tot 30 juli blijf ik in het precamp in Talence, wat voor mij interessant is omdat het daar warm zal zijn, net als in Parijs. Ik ben niet zo goed in de hitte, dus ik wil voorbereid zijn. Ik reis recht van Font-Romeu naar Talence en van daaruit naar Parijs, dus ik kom niet meer thuis en loop ook geen wedstrijden meer.”

Er resten nog maar drie weken tot de olympische 5.000 meter. Hoe ziet jouw training er nu nog uit?

“Vorige week was rustig om te bekomen van het BK en de stress rond de ranking, maar deze week draai ik 135 kilometer. Het is nu vooral basiswerk en geen zotte dingen meer op vlak van kwaliteit, want ik heb al genoeg wedstrijden gelopen. Vandaag heb ik wel nog 10x300m aan wedstrijdtempo 3.000m gedaan.”

Hoelang mik jij eigenlijk al op de Spelen? Want een paar jaar geleden liep je nog chrono’s waarmee je niet in de buurt kwam.

“Tijdens Tokio dacht ik niet dat ik binnen drie jaar in Parijs zou staan. Het was een droom, dat wel, maar ik dacht dat ik al blij mocht zijn als ik een paar EK’s kon lopen. Ik ben altijd wel iemand geweest die er alles uit wil halen, maar Parijs was eerder een droom dan een doel.”

Komen er familie of vrienden kijken in Parijs?

“Mijn vriend Joris komt, mijn ouders, mijn broers en nog wat vrienden. Ik ben niet de persoon die zelf initiatief neemt om iedereen op te trommelen, maar er hebben mij al veel mensen gezegd dat ze komen. Jammer van de dure tickets, maar mijn dichte kring heeft dat er wel voor over.”

Met welke ambitie start jij op de Spelen?

“Ik hoop daar op de uitschieter die ik nog mis. Hopelijk wordt het een wedstrijd met trage opbouw, die mij toelaat om mijn persoonlijk record te lopen. Doorstoten naar de finale leunt dicht tegen de categorie ‘onmogelijk’ aan, maar zeg nooit nooit. Ik wil vooral de beste wedstrijd van mijn seizoen lopen.”

Heb je al plannen voor na Parijs of kijk je nog niet verder?

“Dit seizoen loop ik waarschijnlijk nog een mijl en een 3.000 meter, maar daarna neem ik voor het eerst in jaren een break. Ik heb nog nooit een week niet gelopen, tenzij ik ziek of geblesseerd was. Daarna komt er een moeilijke keuze met EK veldlopen, EK indoor en EK op de weg, maar dat laatste is het belangrijkste voor mij. Ik heb zelf nog in Leuven gewoond en wil de 10 kilometer lopen op het EK en zal wat harde keuzes moeten maken rond andere kampioenschappen.”