19/01

Road to Istanbul: Jochem Vermeulen ziet beste kans op kwalificatie in Boston liggen

vermeulen-jochem-2021-cluj-napoca-etc-belga

Jochem Vermeulen.

Het EK indoor in het Turkse Istanboel komt dichterbij. Van 2 tot 5 maart kruisen de Europese toppers er de degens. Wij tellen af samen met onze voornaamste kanshebbers. Hoe loopt de voorbereiding, wanneer willen ze zich kwalificeren en wat zijn de ambities op het EK? Vandaag 1500 meterspecialist Jochem Vermeulen.

Jochem, hoe is jouw voorbereiding op het indoorseizoen verlopen?

“Tot in september heb ik nog wedstrijden gelopen, dus na wat rust is mijn winter pas vrij laat beginnen, maar ze is wel goed verlopen. Ik probeerde iets meer kilometers te doen dan vorig jaar en dat is gelukt. Dat zijn er in mijn geval nog altijd niet veel met een maximumweek van 63 kilometer. Ik combineer het nog altijd met heel veel alternatieve trainingen. We hebben aan de basis gewerkt tot vier weken geleden, toen ik met indoortrainingen begonnen ben.”

Zijn die indoortrainingen al specifiek richting wedstrijdseizoen?

“In het begin niet, want je komt van lange tempo’s en kan niet ineens omschakelen, maar ondertussen wel. Gisteren heb ik in Louvain-la-Neuve 2x(500m-400m-300m) gedaan. Dat was mijn zwaarste prikkel voor mijn eerste wedstrijd binnen tien dagen. Volgende week ga ik alleen nog een klein beetje de snelheid aanscherpen.”

Kan je die indoortrainingen samen doen met Ismael Debjani, die nu ook onder Rik Didden traint?

“In het begin wel, maar nu heeft hij een iets ander programma, omdat hij voor de 3.000m gaat. De afgelopen maanden hebben we wel wekelijks samen getraind en ik was heel blij toen ik hoorde dat hij naar onze groep kwam.”

Hoe is jouw vorm? Wat ben je waard momenteel?

“De vorm is vrij goed, maar nog niet top. Ik ga er geen tijd opplakken, want mijn laatste indoorwedstrijd dateert van vier jaar geleden en op mijn huidige niveau heb ik nog nooit in zaal gelopen.”

Welke wedstrijden staan er op de planning?

“Ik begin op 28 januari in Lyon. Op de 4 februari loop ik een mijl in Boston en de piek van mijn trainingen ligt daar ook, daarna volgt nog het BK.”

Is het EK in Istanboel een groot doel voor jou?

“Als het komt: heel graag. En dan zal ik er alles aan doen om goed te zijn. Het EK zit zeker in mijn achterhoofd, maar het is niet zo dat ik nog extra wedstrijden zal lopen als mijn drie geplande koersen niet volstaan.”

Hoeveel kans geef je jezelf om het te halen? De limiet is 3’37”40, een chrono die in België alleen Ismael Debjani en Pieter-Jan Hannes ooit liepen.

“Een moeilijke vraag, want ik heb geen idee wat het inhoudt om indoor 3’37 te lopen. In mijn vorm van vorige zomer had ik het volgens mij wel gehaald, want toen ik liep ik solo naar 3’36.”

Als je het EK haalt, wat wil je daar dan bereiken?

“Ik zit niet in een positie waarin ik veel mag verwachten en bovendien weet ik dat ik met die houding het verste kom. Ik hou niet van grote uitspraken. Ik heb de doelen met Rik wel besproken, maar eerder als richtlijn. Ik zal niet teleurgesteld zijn als ik die niet haal.”

Waarschijnlijk heb je wel honger naar een kampioenschap, want het is even geleden.

“Zeker weten. Ik heb in 2021 nog de Europabeker in Roemenië gelopen, maar als je dat niet meetelt was mijn laatste kampioenschap het WK voor scholieren in 2015. Vorig jaar heb ik het EK op een haar na gemist, dus ik weet dat het kan.”