28/02

Road to Glasgow met Noor Vidts

vidts-noor-2022-belgrado-wki-belga-jasper-jacobs-11

Noor Vidts.

Liefst vier grote senioreskampioenschappen staan er in 2024 op ons te wachten: WK indoor in Glasgow, World Relays op de Bahama’s, EK in Rome en de Spelen in Parijs. We tellen om te beginnen af naar het eerste grote doel in Glasgow in het eerste weekend van maart. Vandaag meerkampster én regerend wereldkampioen Noor Vidts.

Dag Noor, hoe ben je de wintermaanden doorgekomen op training?

“Ik voel mij goed en ik ben blessurevrij, dat is het belangrijkste. Op deze manier is het leuker dan vorig jaar, toen ik mij op training vaak moest afvragen of en hoeveel pijn ik voelde. Nu voel ik me vrijer. We hebben mijn aanloop in het hoog- en verspringen aangepast, en met Bart Bennema heb ik ook veel op sprint en horden gewerkt, dus ik ben wel benieuwd wat dat allemaal in wedstrijd zal geven.”

In Glasgow heb je een wereldtitel te verdedigen. Welke herinneringen aan Belgrado 2022 roept dat op?

“Nu er opnieuw een WK indoor voor de deur staat, komen inderdaad alle herinneringen aan Belgrado terug. Hoe alles daar vanzelf leek te gaan, dat was een heel leuk gevoel. Die energie probeer ik mee te nemen naar dit WK. Op het bovenste trapje mogen springen en het Belgische volkslied horen, en achteraf kunnen vieren met mijn ouders, die er ook bij waren, is zeker een moment om te koesteren.”

Met welke ambities trek je naar het WK indoor?

“Ik start zonder bepaalde verwachtingen, maar met héél veel zin. Ik wil kijken of ik ook kan uitvoeren waar ik op gewerkt heb. Waar ik kan uitkomen? Geen idee, maar het wordt alleszins een open competitie. Een medaille winnen is natuurlijk altijd leuk.”

Welk belang heeft Glasgow in jouw seizoen 2024?

“Het lijkt mij logisch dat Parijs het hoofddoel is. De Spelen zijn maar om de vier jaar. Maar ik ben wel iemand die graag tussendoelen stelt, dus ik heb geen moment getwijfeld om aan het WK indoor deel te nemen. De vijfkamp is ook helemaal mijn ding.”

Hoe komt het dat die vijfkamp jou zo goed ligt?

“Een van de voordelen is natuurlijk dat er geen speerwerpen bij is, en dat blijft een moeilijk onderdeel voor mij. Ik ben vooral een goeie loper en dat komt indoor goed tot zijn recht. Fernando (Oliva, haar coach, red.) heeft ooit zelfs voorgesteld om mij volledig op de vijfkamp toe te leggen en de zevenkamp te laten voor wat het is, maar dat zag ik toch niet zitten.”