20/10

Road to Brussels: aftellen met Charlotte Penneman

belgaimage-55770882

Charlotte Penneman vorig jaar op het EK veldlopen in Piëmonte.

Het EK veldlopen in Brussel op 10 december nadert met rasse schreden. Wij blikken vooruit met atleten van Atletiek Vlaanderen die kans maken in een van de zeven EK-categorieën. Welke band hebben ze met het veldlopen? En hoe leven ze toe naar het kampioenschap in eigen land? Vandaag juniore Charlotte Penneman/ACW.

Leeftijd: 18

Coach: Bart Raes

PB’s: 4’26”30 (1.500m), 9’23”41 (3.000m), 16’49”10 (5.000m)

Aantal deelnames EK cross: 1

Beste resultaat op een EK cross: 70e (2022)

 

Charlotte, cross jij graag?

“Ik doe dat graag, ja. De afwisseling vind ik leuk: soms modder, soms een snel parcours, en ik denk dat ik beter ben op een snelle omloop, maar modder is ook leuk. Vooral de afstand ligt mij wel. Op de piste kies ik ook voor de langere nummers. Ik ben altijd blij als er uithouding bij komt kijken.”

Wat is je favoriete crossparcours?

“Dat was Mol, maar helaas is die uit de CrossCup verdwenen. Ik liep daar graag. Zo vroeg op het seizoen was het ook altijd nog lekker warm. Ik kan niet zo goed tegen de koude.”

Hoe belangrijk is veldlopen in je seizoensopbouw? Of is het een opwarmertje voor de zomer?

“Het is een doel op zich voor mij en niet enkel voorbereiding op de piste. De trainingen voor mijn afstanden op de piste lopen gelukkig vaak samen met veldlooptrainingen, dus grotendeels is dat hetzelfde soort werk.”

Hoe werk je toe naar het BK veldlopen in Hulshout?

“We zijn al een tijdje bezig richting het veldloopseizoen. Na het EK U20 heb ik rust genomen. Daarna heb ik nog wel het BK juniores gelopen, maar nadien zijn we meteen aan de wintertraining begonnen. Afgelopen weekend heb ik al de cross in Dublin gelopen en gewonnen, dus ik denk wel dat ik klaar ben voor het veldloopseizoen. Ik loop ook de CrossCups van Berlare en Roeselare, maar ondertussen ga ik mij ook specifiek voorbereiden op het EK-parcours in Brussel. Wij anticiperen altijd heel erg op het parcours en doen offroad-trainingen met elementen uit het parcours.”

Hoe groot schat je de kansen in op EK-selectie?

“Ik durf hier niet te zeggen honderd procent. Het belangrijkste is gezond blijven en dat moet ook voldoende zijn. De selectiewedstrijd moet nog altijd gelopen worden, en is bovendien behalve een selectiecross ook een BK, dus dat maakt het toch spannend. Zesde worden is genoeg om naar het EK te gaan, maar ik wil voor de Belgische titel lopen.”

Wat is tot nu toe je beste herinneringen aan een internationaal kampioenschap?

“Mijn allereerste kampioenschap, het EK juniores in Tallinn in 2021. Ik had totaal geen ervaring en wist zelfs niet dat het niet gangbaar was om voluit te gaan in de reeksen, maar het heeft mij wel de finale opgeleverd. Dat was totaal onverwacht. Heel zot.”

Loop je graag in het Park van Laken?

“Toch wel. Het is een idyllisch parcours met het Atomium op de achtergrond. Ik ben niet zo extreem goed in hoogtemeters, omdat ik in een vlakke omgeving woon, maar ik studeer nu in Leuven en probeer daar toch meer hoogtemeters in de trainingen te steken.”

Wat zijn je ambities op het EK in Brussel?

“Ik wil vooral alles kunnen geven met een goed gevoel, dat is het belangrijkste. Dat ik heb kunnen presteren wat ik waard ben. Het is moeilijk te zeggen welk resultaat dat oplevert. In de cross zie je toch altijd andere concurrenten dan op de piste.”

Wat vind je van de gezamenlijke trainingen met de Vlaamse preselectie voor het EK?

“Het is fijn tegelijk te kunnen trainen met andere gemotiveerde atleten, en toch een eigen schema te kunnen volgen. Iedereen krijgt zijn of haar eigen klemtoon in de trainingen. Het levert ook bij tot een groepsgevoel, wat natuurlijk interessant is richting het EK.”