27/07

Rani Rosius mist BK, maar is optimistisch voor het WK

belgaimage-69308026-1

Rani Rosius op de European Team Championships in Silesia.

Grote afwezige komend weekend op de Allianz Belgian Championships in Brugge is titelverdedigster op de 100m Rani Rosius. Ze is nog niet volledig hersteld van een hamstringblessure en wil risico's vermijden.

Rani Rosius/AVT beleefde in 2023 tot dusver al een topjaar. Op het EK indoor in Polen pakte ze de vierde plaats op de 60m. Outdoor trok ze de lijn door met topchrono's van 11"20 op de IFAM en 11"08 in Nairobi. Na wat verwarring werd die 11"08 uiteindelijk niet gehomologeerd omdat de wind volgens de windmeter 2.5m per seconde in het voordeel blies (meer daarover hoor je in onze videopodcast).   Op de European Team Championships in Silesia eind juni knalde ze opnieuw naar 11"20 ondanks een hamstringblessure. In onze videopodcast Track Record kwam ze nog eens terug op dat moment. "Na 50m voelde ik iets in mijn hamstring", vertelde ze.  "Ik dacht: oei. Maar je hebt niet veel tijd om na te denken. Je gaat stoppen of doorlopen. Om het niet erger te maken en te beginnen hinken ben ik maar verder blijven lopen en voor ik kon nadenken was ik over de finish. De laatste 30m heb ik echt wel zo goed als uitgebold. Om dan nog die 11"20 te zien staan was stom denkende:  Wat had ik kunnen doen als dat niet was gebeurd?"  Het verdict was een vrij zware hamstringblessure (scheurtje in de fascia) en 6 weken geen wedstrijden. Haar revalidatie verloopt voorspoedig. "Met de revalidatie gaat het goed vooruit", klonk het geruststellend.  "Ik zit terug aan 95%. Ik heb heel weinig last en het is zelfs moeilijk om de pijn uit te lokken. Maar explosief werk en startblokken zijn we nog aan het vermijden."

"BK komt te vroeg."

De verleiding om toch nog het BK mee te pikken was er, maar het risico is te groot. "Het BK komt te vroeg. De dokter heeft gezegd dat het echt wel 6 weken tijd nodig heeft om volledig te genezen. Ik wil heel graag meedoen. Maar de dokter heeft gezegd 6 weken. Pas na het BK mag ik 100% spurten." Ze mag hopen dat haar resultaten volstaan om het WK  in Boedapest te halen.  Rani Rosius' trainer Johan Baerts is optimistisch dat Rani fit geraakt voor Boedapest. "Je kunt het zien als een handicap of een opportuniteit", legde hij uit. "Je hebt in alle rust kunnen werken aan de revalidatie. Het voordeel van een revalidatie is dat je aan kleine technische dingen kunt werken waarvoor je anders geen tijd hebt omdat je van wedstrijd naar wedstrijd vliegt of rijdt. Dat vele reizen is niet te onderschatten. Die rust hebben we nu wel. Enerzijds hebben we weinig wedstrijden om te zien waar we staan, anderzijds kun je wel testjes doen en kom je sowieso uitgerust aan de start." 

Bekijk de volledige aflevering van Track Record hieronder of op Spotify.

 

Rani Rosius en Johan Baerts te gast in Track Record

Accepteer de marketing-cookies om de inhoud weer te geven.

Verander uw toestemming

Een boeiende babbel met Rani en Johan over hun samenwerking, de revalidatie, de Belgian Rockets en nog veel meer.