12/01

PKX Oost-Vlaanderen: Vande Riviere en Vandecasteele domineren

angelo

Angelo Vandecasteele wijst plaatselijke Manuel De Backer terug.

De Oost-Vlaamse schildjes werden dit jaar uitgedeeld aan het Sint-Anna park in Maldegem. Ook hier de vraag wie van de seniores ondanks de nieuwjaarsrecepties de benen scherp heeft kunnen houden.

Op eigen terrein in Ertvelde had Katrijn Vande Riviere/RIEM nog af te rekenen met de Lokerse concullega’s Eline Dalemans en Charlotte Van Hese, maar deze laatsten waren afwezig op dit PK waardoor Katrijn Vande Riviere als uitgesproken favoriete aan de start kwam. Katrijn maakte die rol ook waar door het initiatief te nemen en een mooie voorsprong uit te bouwen op o.a. eerste achtervolgers Jolien de Schaepmeester/RCG en Margot Ricour/ACG. Vande Riviere bleef doorheen de ronden zichzelf uitdagen met versnellingen bij het aansnijden van de bochten en zo werd al snel duidelijk dat de hoofdvogel weg was en de spanning bij de verdeling van de ereplaatsen lag. Hiervoor wist Jolien de Schaepmeester zich in de laatste ronde los te maken van schaduw  Ricour om zo het seniorespodium te vormen. Na de wedstrijd sprak Katrijn Vande Riviere over de zin om zichzelf ook eens te testen op het nationale niveau met de CrossCup van Rotselaar (KVV) en het BK (lange cross) in het vooruitzicht.

Thuisloper Manuel de Backer/ACME en Angelo Vandecasteele/AVLO gingen er samen vandoor aan een verschroeiend tempo bij de mannen. Arno de Feyter/LEBB en uittredend provinciaal kampioen Ward van der Kelen/EA waren op achtervolgen aangewezen, maar liepen al snel apart. Het leidersduo loste elkaar goed af tot de kaarten finaal geschud werden in de laatste ronde. Vandecasteele kon zijn kracht gebruiken om afstand te nemen van de Backer bij het ingaan van de laatste rechte lijn en zichzelf zo de ruimte te gunnen voor een mooi zegegebaar. In de post-race interviews liet Vandecasteele zijn voorkeur blijken voor een nog zwaarder parcours (het had slechts kort geregend in Maldegem) om op die manier een groter verschil te kunnen maken met de concurrentie. Verder stak Angelo  het niet onder stoelen of banken dat hij met ambitie naar het BK veldlopen in Brussel uitkijkt. “Ik zal er niet aan de start staan om den hoop te vullen,” dixit de duatleet met een fonkel in de ogen bij de gedachte aan de intervalmogelijkheden op het glooiend parcours van Laken.

Bekijk hier de website van het organiserende Meetjesland.