17/01

PK Veldlopen Oost-Vlaanderen: Lauwaert solo en De Backer met sterke slotronde

lauwaert-nina-2022-pk-veldlopen-maldegem-jdc-min

Nina Lauwaert

In Oost-Vlaanderen was Maldegem het strijdtoneel voor de provinciale veldloopkampioenschappen. AC Meetjesland mocht maar liefst 1145 deelnemers ontvangen en Manuel De Backer haalde voor de thuisclub de overwinning bij de seniores binnen. Bij de vrouwen was Nina Lauwaert overtuigend de beste.

De eerstejaars cadetten meisjes hadden de bovenhand in Maldegem. De top vier werd bezet door eerstejaars met Elise De Bruyn/AVLO als nieuwe provinciale kampioene. Flore Vergote/RIEM volgde als vijfde en beste tweedejaars cadette. Bij de jongens ging de overwinning ook naar een eerstejaars. Kilani Njema/LEBB was nipt de beste voor Emiel Penneman/ACW, die wel de titel bij de tweedejaars op zak stak. Oudere zus Charlotte Pennemans/ACW pakte een tweede titel voor AC Waasland met winst bij de tweedejaars scholieren. Opvallend, het was de allereerste provinciale titel voor Pennenman. Dorien Poppe/AVLO zorgde net zoals in de CrossCup manches voor het meeste weerwerk, maar strandde op een tweede plaats. Belgische kampioene 1500m bij de cadetten Margaux Dossche/ACME werd derde en pakt zo de titel bij de eerstejaars scholieren. Interessante strijd bij de scholieren jongens waar trainingsgenoten Sem Serrano/KAAG en Noah Coetsier/KAAG meteen de koppositie pakten. Charles Willems/ACME ging aanvankelijk mee met het kopduo, maar moest zijn snelle start bekopen. In de laatste ronde nam Serrano afstand van Coetsier en kwam solo aan om de titel bij eerstejaars binnen te halen. Coetsier mocht als tweedejaars ook een titel meenemen richting Gent. Mats Meganck/EA was de sterkste van de achtervolgende groep en werd derde, goed voor zilver bij de eerstejaars.

Bij de seniores vrouwen wachtte Nina Lauwaert/ACW heel even af. Toen niemand initiatief nam, begon ze aan haar solo. Ze kwam alleen aan met een geruststellende voorsprong en dat na een trainingstage in Kenia. Axana Schaeverbeke/ACME pakte zilver voor de thuisclub en Maurine Ricour/ACG mocht als derde mee het podium op. Laure Bilo/ASVO werd vijfde en eerste juniore. Ze kon nog net Bianca Serroen/DEIN afhouden die als eerste master finishte en de titel bij de W40 op zak stak. Anneleen Vande Riviere/REIM liep een plaatsje later binnen en haalde zo de titel bij de W35 binnen. Hilde Vanhessche/RIEM was de beste master bij de W50 en haalde het nipt voor Kathleen Steenhaut/ALVA, die de titel bij de W55 op zak steekt.

Bij de juniores mannen kreeg Florian Huygens/HAMM stevige concurrentie van Niels Oosterlinck/KAAG. In de laatste ronde plaatste Huygens zijn versnelling en uiteindelijk bleek dat voldoende voor de titel. Joachim Pelicaen/ALVA werd derde en beste master (M35) voor Steve Van Damme/RCG (M40). Koen Gardeyn/EA was de beste bij de M50. Bij de seniores kregen we een boeinde wedstrijd, ondanks een gesloten eerste wedstrijdhelft. Halverwege ging Ward Van Der Kelen/ALVA aan de boom schudden. Op die manier ontstond een kopgroep met onder meer Marco Vanderpoorten/HAMM, Manuel De Backer/ACME, Sander Vercauteren/ACME en Simon Meganck/EA. Terwijl Vercauteren de rol moest lossen en op het einde Sven Bombeke/AVLA nog zag voorbij komen, ging De Backer vooraan het tempo bepalen. Langzaam bouwde hij een voorzichtige voorsprong op. Op het einde kwam Meganck nog sterk opzetten met zijn sterke laatste stuk. Maar de titel was voor de thuisclub met De Backer. Meganck pakte, net zoals broer Mats, zilver voor Van Der Kelen. De korte cross werd een kolfje naar de hand van Mariska Parewyck/EA, ondanks een boosterprik aan het begin van de week, en Marius De Bruyn/EA. Een sterk slotoffensief van de trainingsgroep van Kim Barbé!

De volledige uitslag van het PK Veldlopen Oost-Vlaanderen vind je hier.