26/06

Patrick Himschoot zag gezonde spanning tijdens testwedstrijdjes van Obasuyi en co

himschoot-luc-dequick

Patrick Himschoot.

De afgelopen weken probeerde hij al de motivatie aan te wakkeren met testwedstrijdjes, binnenkort volgt een tiendaagse stage naar Spanje. Patrick Himschoot probeert het zomerseizoen van Michael Obasuyi/OEH en zijn andere pupillen in de mate van het mogelijke zo normaal mogelijk te laten lijken.

 "Met Michael heb ik één op één kunnen doortrainen in de Topsporthal. Het is goed dat we daarvoor de toelating kregen", begint Patrick Himschoot zijn coronaverhaal. "We moeten ook Racing Gent bedanken dat we op de piste in Gentbrugge mochten trainen. Ik heb geprobeerd om de voorziene planning aan te houden, maar dat kan natuurlijk nooit helemaal omdat er geen wedstrijden waren."

Net als enkele collega's laste Patrick op training kleine wedstrijdjes in om de atleten te testen en scherp te houden. "We hielden een competitieblokje van drie weken waarin ook andere disciplines dan gewoonlijk aan bod kwamen, zoals een 150m. Elke woensdag begonnen we de trainingen af te bouwen richting weekend, zoals bij een echte wedstrijd. Ik vroeg ook aan de atleten om alles te doen zoals het hoort in aanloop naar een wedstrijd: voeding, rust, etc. Nadien trainden we weer twee weken door om nu weer voor drie weken in wedstrijdmodus te gaan."

De atleten op die manier prikkelen is volgens Patrick nodig om ze scherp te houden. "Als je tegen een atleet zegt: de volgende wedstrijd is pas binnen vijf maanden of misschien zelfs pas in februari, verliest die zijn motivatie. Tijdens de testjes voelde ik een gezonde spanning tussen de atleten en dat is goed. Michael liet ik tijdens zijn 110m horden bijvoorbeeld achtervolgen op Sarah Missinne. Ik zag meer intensiteit dan tijdens de gewone trainingen en verwacht dat die competitie de atleten enkele procentjes extra zal opleveren."

Hoewel Michael momenteel een weekje alternatief werkt door pijn aan de hamstring, gaat het uitstekend met de beste Belgische hordeloper. "Hij heeft stappen gezet, zowel op vlak van snelheid, techniek als kracht. De tijden tijdens de testwedstrijden zijn manueel opgenomen dus niet 100 procent representatief, maar hij kwam toch in de buurt van zijn PR. Dat belooft."

Voor de spurtcoach, die drie atleten begeleidt in de Topsportschool en nog eens dertien in de Gentse High Performance-werking, waren het persoonlijk niet de gemakkelijkste maanden. "Ik ben op technische werkloosheid geplaatst, maar topsport kan je niet loslaten. Ik heb het dan maar als hobby beschouwd en heb nog altijd meer dan 50 pagina's aan schema's geschreven."

Op 6 juli vertrekt de groep van Patrick voor tien dagen op stage, Castellon om precies te zijn. "Een andere omgeving zorgt toch altijd voor een nieuwe prikkel en meer motivatie. We kunnen er in goeie omstandigheden trainen en de piste is zacht. Vaak zijn de pistes in het zuiden hard en dus gevaarlijk."