01/10

Ontdek de nieuwe prestatienormen en ondersteuning voor eliteatleten

belgaimage-156351365-full

Ben Broeders in actie op het WK in Doha

Vanaf 2021 treedt het nieuwe beleidsplan Topsport in werking voor de beleidsperiode 2021-2024. Bij dit nieuwe plan horen ook nieuwe prestatienormen en -statuten voor eliteatleten. Als onderdeel van het nieuwe beleidsplan Topsport wordt ook de ondersteuning voor atleten met een A- en B-statuut aangepast.

Om als eliteatleet bij Atletiek Vlaanderen in aanmerking te komen, moet je voldoen aan een van de prestatienormen. Er bestaan verschillende prestatiestatuten, van B2u20 tot A1. Aan elk van deze statuten zijn prestatienormen gekoppeld. Die normen moeten behaald worden om in aanmerking te komen voor een elitestatuut in het daaropvolgende seizoen. Het volledige overzicht met alle prestatienormen en -statuten per discipline kan je hier terugvinden.

Daarnaast wordt de ondersteuning voor atleten met een A-statuut uitgebreid. Naast de reeds bestaande jaarlijkse en gezamenlijke trainingsstage wordt de ondersteuning uitgebreid naar een wekelijkse omkaderde dag, waarbij de atleten gebruik kunnen maken van medische begeleiding en testing (door de embedded scientist van Atletiek Vlaanderen). Het zal ook mogelijk zijn om tijdens deze wekelijkse bijeenkomsten kennis op te doen over sporttechnische aspecten.

Voor atleten met een B-statuut wordt de ondersteuning aangepast van een jaarlijkse en gezamenlijke trainingsstage naar een wekelijkse omkaderde dag, zoals hierboven omschreven. De trainingsstage voor atleten met een B-statuut komt dus te vervallen, maar ze kunnen wel het hele jaar door gebruik maken van de wekelijkse omkadering. 

De atleten die een bepaalde prestatienorm hebben behaald of hun statuut verlengd krijgen, ontvangen binnenkort meer informatie over het behaalde statuut en de bijhorende ondersteuning. Voor meer info over het topsportbeleid van Atletiek Vlaanderen kan je hier terecht.