04/03

Officiële berichten - 4/3/2022

logo val

TOEKENNING ZOMERKAMPIOENSCHAPPEN 2022

Onderstaande pistekampioenschappen zijn toegewezen aan de betreffende clubs:

  • Belgisch Kampioenschap Masters (11-12/06/2022): OB
  • Belgisch Kampioenschap Meerkampen Cad/Sch/Jun/Sen/Mas (20-21/08/2022): AVMO
  • Belgisch Kampioenschap Cad/Sch + est. Jun (10-11/09/2022): LEBB
  • Belgisch Kampioenschap Werpvijfkamp Masters: ACW – verplaatst naar 16/7/2022!

ZOMERKAMPIOENSCHAPPEN 2022

Voor het organiseren van de hierna vermelde kampioenschappen kunnen de verenigingen van de Vlaamse Atletiekliga hun kandidatuur indienen bij Josefien.

T/m 20 maart a.s.: (adhv. de formulieren op ALABUS bij ‘Openbare Bijlagen’):

  • Belgisch Kampioenschap Hamer Cad/Sch/Jun/Bel (24/09/2022)

EETSTOORNISSEN: HET BELANG VAN EEN SNELLE DETECTIE EN DOORVERWIJZING

Zoals aangekondigd onderneemt de Vlaamse Atletiekliga actie tegen eetstoornissen, een probleem dat over de volledige breedte van de atletiekgemeenschap aanwezig is, los van de discipline, het niveau, leeftijd of geslacht. De aandoening is complex en heeft een zware impact op het leven van de persoon en hun omgeving. Wij zetten in op een snelle detectie en doorverwijzing naar gespecialiseerde hulp, want een tijdige behandeling vergroot de kans op genezing naar 75%, anderzijds zoekt (minstens) 1/3 nooit hulp voor hun probleem.

De Vlaamse Atletiekliga lanceert daarom de pagina www.atletiek.be/eetstoornissen om iedereen bewust te maken en te informeren over het probleem. Zo kan je op onze nieuwe pagina de integrale infosessie van 23 februari terugvinden, waarin een multidisciplinair team (sportarts Petra Bruggeman, psychologe Hanna Aerts en sportdiëtist Gino Devriendt) concrete informatie voor atleten en ouders heeft gegeven over o.a. het ontstaan van de aandoening, welke alarmsignalen je kan herkennen, hoe een basisvoedingspatroon voor een (top)sporter er moet uitzien en hoe je de problematiek bespreekbaar maakt.

Binnenkort organiseren we een meer diepgaande sessie voor trainers, begeleiders en vertrouwenspersonen, deze informatie maken we binnenkort bekend. Voor trainers bieden we nu alvast de mogelijkheid om een e-learning module ‘Eetstoornissen in de atletiek’ te volgen op het platform van de Nederlandse Atletiekunie.

Tenslotte vragen we aandacht voor het SPIDI-onderzoek waar men een atletische identiteit wil onderzoeken in relatie tot een positief lichaamsbeeld, eet- en beweeggedrag. Wij vragen aan alle atleten tussen 16-35 jaar om tot en met 20 april de vragenlijst in te vullen, dit duurt ongeveer 45 minuten. Met de inzichten uit dit onderzoek hopen we onze aanpak tegen eetstoornissen nog verder te verbeteren.

Alle informatie, evenals contactgegevens van hulpverleners kan je vanaf heden terugvinden op www.atletiek.be/eetstoornissen.

OPLEIDING CO-RUNNER IN JOUW CLUB? VRAAG HET NU AAN!

Heb je nood aan loopbegeleiders voor de Start2Run activiteiten of voor andere loopgroepen? De Co-Runner opleiding is een goede basis voor wie nog geen ervaring heeft als loopbegeleider. De opleiding omvat slechts 8u die volledig praktijkgericht gegeven wordt. Er is geen examen, deelname volstaat om het attest van Co-Runner te bekomen.

Heb je enkele geïnteresseerden in de club en wil je ook andere deelnemers ontvangen? Laat het weten via Paula. We komen met de opleiding naar jouw club in de periode en op de dagen die voor jou het best passen!
Meer info over de opleiding vind je hier.

OPLEIDING “BEGELEIDER G-ATLETIEK” IN MOLENBEEK

Ten behoeve van begeleiders van atleten met een verstandelijke beperking organiseren we vanuit de Vlaamse Atletiekliga een korte, praktijkgerichte opleiding die leidt tot het attest van “Begeleider G-atletiek”.

Tijdens deze opleiding leer je hoe je als begeleider je trainingen aanpast aan de noden van deze doelgroep, uit welk aanbod de trainingen kunnen bestaan, hoe je de organisatie aanpakt, hoe je communiceert, hoe wedstrijden verlopen… en je gaat ook samen aan de slag met een groep atleten met een verstandelijke beperking. Meer info over de opleiding kan je hier terugvinden.

De opleiding wordt in het voorjaar georganiseerd in Molenbeek en bestaat uit twee korte online sessies en twee halve dagen praktijk. De praktijk gaat door op de piste van atletiekclub Molenbeek (ATLE), sportcomplex Sippelberg, Mahatma Gandhilaan 5 te 1080 Sint-Jans-Molenbeek.

Het programma:
Za 19/03    10u-12        online
Za 16/04    10u-13u      praktijk
Za 23/04    10u-13u      praktijk
Di 26/04    19u30-21u30   online
Inschrijven gebeurt via deze link.

GEBRUIK VAN RILATINE

Wij willen er de aandacht op vestigen dat atleten die rilatine gebruiken, bv. omwille van ADD/ADHD, er zich bewust van moeten zijn dat het een verboden stof betreft en kan leiden tot een positieve dopingcontrole.

Iedereen kan onderworpen worden aan een dopingcontrole, ook basissporters. Bij een controle dien je de gebruikte medicatie duidelijk te vermelden op het controleblad. Basissporters hebben nadien de tijd om op basis van een aanvraag “toestemming voor therapeutische noodzaak” (TTN) een goedkeuring voor het gebruik te krijgen. Elitesporters moeten dit vooraf doen. Het niet voldoen aan deze voorwaarden kan leiden tot schorsing voor wedstrijddeelname.
Meer info kan je hier terugvinden.
Gelieve dit te verspreiden bij de trainers en de atleten van uw club.

VERSLAGEN

Je kan het verslag van volgende vergadering terugvinden op onze website: