04/12

Noor Vidts voorziet al in de winter een eerste vormpiek

belgaimage-153995052-full

Noor Vidts.

Het zal geen verrassing voor u zijn dat het in 2020 ook voor Noor Vidts allemaal om de Olympische Spelen in Tokio draait. En toch is het de bedoeling om tevoren al een eerste keer te pieken, met name binnen een maand of twee in het indoorseizoen.

“Momenteel ben ik nog algemeen aan het opbouwen, en ik ben de eerste weken gezond doorgekomen, maar het is wel de bedoeling om een klein piekje te voorzien deze winter”, vertelt Noor Vidts/VAC, momenteel voor de eerste keer mee met het BOIC op olympische stage in Belek. “Er zijn indoor heel wat punten te rapen voor de Olympische Spelen. Het BK indoor doe ik zeker mee, ook voor een WK-deelname sta ik open. Maar het is geen must.”

In Doha proefde Noor een eerste keer van het mondiale niveau, en dat smaakt naar meer. Tokio wil ze voor geen geld van de wereld missen. “Ik wil er heel graag bijzijn, dus ik ga er vol voor. Of het nu moeilijk wordt of niet. Op dit moment ben ik erbij op basis van de ranking, maar er is nog een heel seizoen waarin er veel verschuivingen mogelijk zijn. Het zal erop aankomen de juiste wedstrijden uit te kiezen en daar dan ook te presteren. Zelfs de limiet van 6.400 punten sluit ik niet uit.”

Afgelopen zomer liet Noor zich opmerken door liefst vijf zevenkampen af te werken. In 2020 wil ze ietsje zuiniger zijn, al zullen er in functie van de olympische kwalificatie mogelijks toch behoorlijk veel wedstrijden op de planning verschijnen. “Ik denk aan één of twee zevenkampen voor Tokio, afhankelijk van hoe ik ervoor sta. Maar na de Spelen staat er ook nog een EK geprogrammeerd, en ook daar wil ik bijzijn. Voor het vorige EK waren 5.900 punten nodig, dus dat mag in principe geen probleem zijn voor mij.”

Om in 2020 nog sterker voor de dag te komen, heeft de zevenkampster samen met haar coach Fernando Oliva te aandachtspunten voor de wintertrainingen bepaald. “Speerwerpen om te beginnen. Voor het eerst ben ik weer helemaal gezond, waardoor ik een hele winter voluit kan werpen. Een tweede werkpunt deze winter is mijn start, en de accelaratiefase die daarop volgt. Daar kan ik echt nog heel veel op verbeteren.”

Ondertussen zit Noor nog altijd goed op schema om haar Master in de bio-ingenieurswetenschappen binnen te halen. “Ik neem sinds vorig jaar, nu ik mijn master zit, 30 studiepunten op in plaats van 45. Maar het is pittig”, zegt ze. “Ik zit met een vak waar ik heel veel taken voor moet maken. Ik ga dit jaar wel proberen om mijn examens eens beter te plannen, niet drie dagen voor een meerkamp, om iets frisser aan de start te verschijnen.”