06/05

Noor Vidts opent seizoen met interclub in eigen huis, Götzis is eerste zevenkamp

vidts-noor-2019-wk-doha-belga-3

Noor Vidts.

VAC ontvangt zondag de First League van de Beker van Vlaanderen, het op één na hoogste niveau. Noor Vidts is de grootste naam die er aan de start komt. De zevenkampster is in volle voorbereiding op de prestigieuze Hypomeeting in Götzis in het laatste weekend van mei.

Na het EK indoor in Istanboel, waar ze brons won, deed Noor Vidts/VAC het een weekje rustiger aan. Althans, dat was de bedoeling. “Door opdrachten voor sponsors werd het uiteindelijk toch niet zo rustig”, vertelt ze. “Daarna heb ik thuis een weekje opgebouwd en nadien ben ik voor drie weken naar Cyprus vertrokken. Daar heb ik veel kunnen doen en zijn we naar hoge intensiteit gegaan. Elke week lag die intensiteit iets hoger. Daar zit ook het verschil met vorige jaren. Ik ben, net als in de winter, sneller intensiever gaan trainen, inclusief startblokken.”

Behalve op hoge intensiteit lag de focus de voorbije weken ook op de loopnummers. “We hebben heel veel nadruk gelegd op 200 en 800 meter”, zegt Noor. “Ik wil in alles blijven verbeteren en dat is ook het doel van het proces waar ik in zit, maar Fernando (Oliva, haar coach, red.) zegt regelmatig dat hij vooral op de loopnummers nog progressie ziet. Daarnaast wil ik ook constanter worden. Nu is het soms nog de ene wedstrijd goed en daarna weer minder, zeker in de werpnummers.”

Op de interclub zonder in eigen Vilvoorde werkt Noor het hoogspringen af en vermoedelijk ook de 4x400 meter. “Het komt een beetje vroeg”, geeft ze toe. “De interclub past niet helemaal in de planning, maar voor de club doe ik graag mee. Het hoofddoel voor VAC is behoud in de First League. Ik ben naar Götzis toe aan het werken en daarom nu nog stevig aan het doortrainen. Afbouwen is voor later. Ik doe nog aan het KVV mee, en daarna is het al tijd voor Götzis.”

Tussenpiek

De Hypomeeting in Götzis is buiten de kampioenschappen de belangrijkste meerkamp ter wereld. “Voor mij is het een tussenpiek richting WK”, legt Noor uit. “Het is fijn om al een meerkamp achter de rug te hebben en het is lang geleden dat ik er geweest ben. Ik kijk ernaar uit, want de sfeer is daar altijd goed. Ik start zonder verwachtingen en heb geen idee welke score ik waard ben, maar het zal een goed beeld geven. De meeste proeven zal ik daar pas voor de eerste keer doen, dus het zal wat zoeken zijn naar ritme, maar daarom ga ik ook naar daar.”

Noor heeft mooie herinneringen aan de Hypomeeting, want ze ging er in 2017 voor het eerst boven de 6.000 punten. “Het leuke is dat alles daar in functie staat van de meerkamp”, klinkt het. “De sfeer in het stadion is heel gemoedelijk en de mensen kennen enorm veel van meerkamp. En het is ook een idyllisch plaatje daar tussen de bergen.”

Ondertussen is ook duidelijk hoe Noor zal toewerken naar het WK in Boedapest, waar ze een vijfde plaats te verdedigen heeft. “Het EK indoor was mijn eerst piek, Götzis is een tweede klein piekje en daarna ga ik weer even rustig aan doen en weer opbouwen. Ik werk dus in drie cycli naar het WK toe, met in de zomer tussendoor natuurlijk wel een paar losse wedstrijden”, besluit ze.