26/01

Noor Vidts na sterke vijfkamp: "Dit is een positieve verrassing"

vidts-noor-2019-wk-doha-belga-5

Noor Vidts.

Met 4.665 punten zette Noor Vidts afgelopen weekend een ijzersterke vijfkamp neer in Frankrijk. Tussen enkele pittige examens door – ze studeert voor Bio-ingenieur – konden we haar strikken voor een reactie. "Dit is een positieve verrassing", blikt ze terug.

Noor Vidts/VAC opende haar vijfkamp met een 60 meter horden in 8"33. "En dat na een mindere start", vertelt ze. "Mijn eerste twee horden waren niet goed, en daarom was ik verrast met de tijd. Een grote meevaller, zeker bij mijn eerste wedstrijd van het seizoen. Ik ben er heel blij mee, maar het kan nog sneller met een betere start."

In het hoogspringen wipte ze over 1m82. "Op voorhand dacht ik aan 1m79, maar het ging supervlot en zelfs 1m85 was close. Dat zit er in dit jaar. In de fase boven de lat kan het technisch nog beter." Het kogelstoten was met 12m94 de enige kleine tegenvaller van het weekend. "Ik weet dat ik beter kan. Het juiste gevoel moet gewoon terugkomen en daarvoor moet ik vooral timing en techniek op punt krijgen. Door problemen aan mijn rug heb ik deze winter nog niet veel op kogel kunnen oefenen."

In de verspringbak lukte Noor een persoonlijk record van 6m42. "Dat voelde ik eerlijk gezegd niet aankomen. Ik heb maar één keer getraind op mijn volledige aanloop en had zeker niet verwacht dat het meteen zo ver zou gaan. Mijn aanloop was heel vinnig zondag. De overschakeling naar de afsprong was nog niet perfect en in de lucht is er nog veel beterschap mogelijk."

Ook in de afsluitende 800 meter zette de meerkampster met 2'14"30 nog een persoonlijk record neer. "Het was fijn dat er hard gelopen werd en ik kon meegaan met twee andere meisjes. Tactisch heb ik de wedstrijd goed gelezen. Dat persoonlijk record voelde ik wél aankomen. De looptrainingen gaan goed deze winter."

Met het eindresultaat kan Noor niet anders dan tevreden zijn. "Ik zag dit eigenlijk als een voorbereiding op het BK meerkamp, een beetje in het ritme komen. Die 4.665 punten komen als een positieve verrassing." Als nummer één van de wereld mag Noor zich met nog vier weken te gaan tot het afsluiten van de kwalificaties behoorlijk zeker wanen van deelname aan het EK indoor. "Het zou moeten lukken dat er nog zes atletes over mij springen, maar zeker zal ik mij pas voelen als ik de uitnodiging heb. Als ik mag meedoen, hoop ik om het resultaat van afgelopen weekend nog eens te kunnen herhalen. Ik ga niet beweren dat ik daar nóg beter zal zijn."

Nu ze al min of meer zeker is van het EK, rijst de vraag of het nog nodig is om aan het BK meerkamp mee te doen. "We gaan dat nog bespreken. Het voornaamste punt om wél mee te doen is dat er op een BK veel punten te rapen zijn voor de olympische ranking. In principe staat het BK daarom nog altijd op mijn planning." Op de IFAM combineert Noor naar alle waarschijnlijkheid de 60 meter horden en het verspringen. Ze zoekt ook nog ergens een 200 meter. Voor alle wedstrijden waarvan hierboven sprake is geldt natuurlijk: als het coronavirus toelaat dat ze doorgaan. 

Voor er sprake kan zijn van volgende wedstrijden, is het nu eerst even bekomen. "Ik heb slecht geslapen na die vijfkamp en mijn benen doen enorm veel pijn. Deze week zal het rustig aan zijn op training, ook omdat ik twee zware examens moet afleggen. Volgende week wil ik er weer invliegen."