21/12

Noor Vidts afgeremd door knieblessure

15-07-17-ekj-coens-18

Noor Vidts.

Een ontsteking in de knie heeft er de afgelopen maanden voor gezorgd dat Noor Vidts niet kon trainen zoals gepland. Ondertussen is ze op VAL-stage in het Franse Liévin en mag ze opnieuw lopen.

Na haar 20e plaats op het EK zevenkamp in Berlijn nam Noor Vidts/VAC rust. Achtereenvolgens een rug- en pinkblessure weerhielden haar er afgelopen zomaar vaak van voluit te gaan, en even verpozing was welgekomen. “Augustus en september stonden in het teken van rust. In de laatste week van september ben ik weer begonnen. Het belangrijkste doel van deze winter was blessurevrij blijven, en ik heb enorm veel kinesessies gedaan om mijn pink beweeglijker en mijn rug sterker te maken.”

Het plan om vooral vrij te blijven van blessures hield niet lang stand. “Jammer genoeg is er een nieuw probleem bijgekomen. Sinds begin oktober kamp ik met een ontsteking in de iliotibiale band van mijn knie en heb ik niet zo veel mogen doen. Waarschijnlijk heb ik de knie wat overbelast. We waren er snel bij, maar de dokter zij wel meteen dat het een vervelende blessure kon zijn. En dat heb ik mogen ervaren. Nu gaat het traagjes weer de goeie kant, maar het is een blessure die niet snel verdwijnt.”

Ondertussen kan Noor alweer iets specifieker trainen en mag er ook weer gelopen worden. “In het begin ben ik veel gaan zwemmen, en daarnaast stonden er veel oefeningen op het menu. Sinds vijf weken is het al iets atletiekgerichter met bijvoorbeeld wandelen over horden en wat kogelstoten, maar nog altijd zonder lopen. Nu kan ik alle disciplines weer voorzichtig doen, maar zonder lange stroken te lopen of te spurten”, vertelt ze vanop stage in Liévin.

Na een korte stage van twee dagen in Frankrijk vertrekt de zevenkampster volgende woensdag tot 13 januari naar Stellenbosch, in Zuid-Afrika. “Ik ben er nooit geweest en kijk er dus wel naar uit. Op dezelfde manier blijf ik verder opbouwen, week per week. Als het pijn doet, drijf ik de trainingen even niet verder op, als het goed voelt wel. Hopelijk doet het mooie weer ook zijn werk. In januari heb ik vier examens, dus er zal ook heel wat gestudeerd moeten worden in Zuid-Afrika”, aldus de studente bio-ingenieur.

De pijn aan de knie zorgt bij Noor voor heel beperkte indoorambities. “Ik vrees dat ik het indoorseizoen ga moeten overslaan. De kans op een vijfkamp lijkt me toch heel klein, misschien dat ik hier of daar nog een klein wedstrijdje meepik.”