14/01

Nieuwe werptrainer Tom Corstjens

tom-corstjens-erik-van-leeuwen-1
Woensdag gaf Tom Corstjens in de Gentse Topsporthal zijn eerste training als nieuwe kogel en discustrainer van de Vlaamse Atletiekliga. De Nederlander volgt daarmee zijn landgenote Jacqueline Goormachtigh op. Hij wil de komende jaren werk maken van een sterke jeugdopleiding en de verbindende factor zijn tussen clubs, trainers en atleten.

Tom Corstjens kent een sterke reputatie als kogelstoter met een persoonlijke beste van 17m71. Voordien was hij actief als trainer en sportfysiotherapeut in Nederland. Hij blijft actief als trainer van onder meer zijn vriendin Melissa Boekelman, meervoudig Nederlands kampioene kogelstoten met een persoonlijk record van 18m66. Melissa nam ook al tweemaal deelnam aan de Olympische Spelen. De eerste keer weliswaar in het bobsleeën in Sochi in 2014, met een vierde plaats deed ze toen twee plaatsen beter dan Elfje Willemsen en Hanna Mariën. En twee jaar later nam ze deel aan de zomerspelen in Rio, waar ze veertiende eindigde in het kogelstoten. Zijn job als sportfysiotherapeut heeft Tom nu stopgezet om zich volop te focussen op het geven van trainingen, waarbij hij zijn aandacht zal verdelen over zijn Nederlandse en Vlaamse atleten.

“Nadat Rutger mij had gecontacteerd met de vraag of ik interesse had, is de bal aan het rollen gegaan. Ik heb toen bekeken wat de functie allemaal inhoudt en contact opgenomen met Fernando Oliva, met wie ik al vaak samen heb gewerkt in Sittard. Jacqueline heb ik ook gecontacteerd om te polsen naar haar ervaringen. Ik wou vooral weten hoe het is om in het team te werken, wat er van je wordt gevraagd en hoe het is om voor de Vlaamse Atletiekliga te werken. Jacqueline was heel erg te spreken over de samenwerking en de flexibiliteit en dat zijn aspecten die heel belangrijk zijn voor mji.” De nieuwe structuur die topsportcoördinator Rutger Smith in Gent wil opzetten, met gezamenlijke trainingsdagen voor de eliteatleten en hun trainers sprak Tom ook meteen aan. “Op die manier kunnen we uitwisselen over trainingsmethodes en leren van elkaar. Het heeft me allemaal aan het nadenken gezet en toen heb ik beslist om ervoor te gaan.”

“Talent is overal, daar geloof ik heel sterk in. Het is een keuze om dat tot uiting te laten komen.” Daarom wil Tom als kogel en discustrainer van de Vlaamse Atletiekliga de verbindende factor zijn tussen de clubs, de trainers en de atleten. Hij wil op termijn ook een structuur opzetten zodat België standaard vertegenwoordigd is op jeugdkampioenschappen. “Dan spreken we natuurlijk over een project van meerdere jaren. Als we goede structuur kunnen opzetten met voldoende vertegenwoordiging van atleten op internationale kampioenschappen, volgen de successen daaruit.”