26/03

Nieuwe Allianz Gouden Spike voor Thiam en Abdi

allianz-gouden-spikes-nafi-thiam-2021-mechelen-belga-1

Nafi Thiam

In Mechelen werden vandaag de Allianz Gouden Spikes uitgereikt. Geen verrassingen bij de mannen en vrouwen met een nieuwe Gouden Spike voor Nafi Thiam en Bashir Abdi. In de Rising Star categorieën schoten Jente Hauttekeete en Rani Rosius de hoofdvogel af. De nieuwe wereldkampioenen op de 4x400m indoor, de Belgian Tornados, werden beloond voor hun vierde plaats op de Spelen met een nieuwe Allianz Gouden Spikes als beste team en er was ook een pakkend eerbetoon aan Marieke Vervoort.

Mechelen ontvangt de spikes

Mechelen ontving de Allianz Gouden Spikes voor het eerst en de genomineerden mochten plaatsnemen in het Congres- en Erfgoedcentrum Lamot in het stadscentrum. Met Allianz als nieuwe naamsponsor werden de jaarlijkse atletiektrofeeën tijdens een ceremonie onder leiding van Kim Gevaert en Erika Van Thielen uitgereikt. De Mechelse schepen van Sport Abdrahman Labsir heette alle genodigden welkom en nadien was het tijd voor de eerste prijzen, namelijk de Allianz Gouden Spike voor het team van het jaar. Samian Vermeir, voorzitter van de Mechelse atletiekclub, mocht de prijs uitreiken. Met de 4x400m ploegen bij de vrouwen, de mannen en de mixed relay en de 4x100m U20 bij de vrouwen maakten vier ploegen kans op de prijs. Ondanks stevige concurrentie van de Cheetahs waren de Tornados opnieuw de beste ploeg van het jaar. Met hun wereldtitel indoor in Belgrado ligt een nieuwe Spike wellicht opnieuw op hen te wachten in 2022.

Stevige concurrentie tussen de Rising Stars

In de Rising Star categorieën waren de prijzen voor Europees en vicewereldkampioen U20 in de tienkamp Jente Hauttekeete en vice-Europese kampioene U23 op de 100m Rani Rosius. Hauttekeete hield onder meer Europees kampioen U23 Ruben Verheyden, vice-Europese kampioenen Michael Obasuyi en Eliott Crestan en ook Jef Misplon, die naast Hauttekeete op het EK en WK U20 stond. Met ook een wereldrecord indoor op de zevenkamp bij de juniores haalde Hauttekeete verdiend de titel binnen ondanks de stevige concurrentie. Rosius haalde de Rising Star Spike binnen bij de vrouwen voor Annelies Nijssen, die het EK en WK U20 haalde, EK U23-ganger Zita Goossens en Mirte Fannes. Afgelopen zomer realiseerde Rosius de derde Belgische tijd ooit op de 100m. Haar sterke zomer leverde haar de Gouden Spike als beste beloftevolle atleet op.

Eerbetoon voor Vervoort

De stad Mechelen en de Allianz Gouden Spikes kregen de eer om de allereerste Spikes voor beste G-promotor en beste G-atleet uit te reiken. De Gouden Spike als G-promotor ging postuum naar Marieke Vervoort, de paralympische kampioene. Haar ouders kwamen de prijs ophalen na een emotioneel eerbetoon van Piet Den Boer, G-sport ambassadeur van de stad Mechelen. Als G-promotor bracht Marieke de Belgische G-atletiek onder de aandacht, niet alleen omwille van haar sportieve prestaties maar evenzeer door haar warme persoonlijkheid. De tweede nieuwe Allianz Gouden Spike was de prijs voor de beste G-atleet. CEO van Allianz Belgium Kathleen Van den Eynde mocht de eerste G-spike uitreiken aan Paralympisch kampioen Peter Genyn, die samen met Kim Gevaert al vooruitblikte naar de Allianz Memorial van Damme op vrijdag 2 september.

Opnieuw Thiam en Abdi

Bij de mannen en de vrouwen werd het minder spannend voor de hoofdprijzen. Met Olympisch kampioene zevenkamp Nafi Thiam en bronzen medaille op de Olympische marathon Bashir Abdi waren de hoofdprijzen voor dezelfde winnaars als in 2020. Voor de zilveren en bronzen spikes was het pak spannender. Voor de zilveren exemplaren bleven we in dezelfde disciplines als de winnaars met meerkampster Noor Vidts, zilver op het EK indoor en vierde op de Spelen, en Koen Naert, 10de in de Olympische marathon. De bronzen spikes waren voor Europees indoorkampioene 1500m Elise Vanderelst en Eliott Crestan, onlangs nog zesde op het WK indoor op de 800m.

Het volledige palmares van de Allianz Gouden Spikes vind je hier terug.