10/06

Niels Pittomvils ziet vorm sneller dan verwacht in stijgende lijn gaan

pittomvils-niels

Niels Pittomvils.

Niels Pittomvils lukte zaterdag op de Flanders Cup in Lier twee seizoensbestes: 14”66 op de 110 meter horden en 45m24 in het discuswerpen. Twee weken eerder scoorde hij in de tienkamp van Götzis 7.510 punten op de plaats waar hij precies een jaar eerder een zware knieblessure opliep.

De periode van eerst rusten, dan revalideren en alternatief trainen, heeft Niels Pittomvils/VAC eindelijk achter zich kunnen laten. In Lier zette hij een nieuw stapje richting zijn beste niveau. Hij benaderde zelfs zowel op de hoge horden als met de discus zijn persoonlijke records. Op de horden strandde hij met 14”66 op 22 honderdsten. “Het was degelijk, maar niet superagressief”, analyseert de tienkamper. “Het had iets feller gemogen, maar het is een mooie tijd en het is duidelijk dat ik progressie aan het maken ben.”

Die progressie was ook zichtbaar bij het discuswerpen, waar hij op 82 centimeter van zijn persoonlijk record kwam. “Het was onstabiel, maar ik ben recent terug beginnen omspringen”, vertelt Niels. Hij hanteert dus een nieuwe techniek in de discuskooi. “Mijn persoonlijk record heb ik gegooid met sprong, maar door met verschillende coaches te werken, ben ik in de loop der jaren vanuit blok gaan werpen. Nu willen we weer overschakelen naar de omsprong, maar we hebben dat gisteren pas voor het eerst getraind.”

Ondanks het gebrek aan training met de nieuwe techniek, was het resultaat in Lier hoopgevend. “Het was nog onregelmatig, maar de laatste worp was mijn beste in lange tijd. Als ik hier goed op kan trainen, zit er zeker iets in, en dat geeft een goed gevoel. Al bij al was het dus een mooie dag.”

In Götzis bleef Niels met 7.510 punten nog meer dan 500 punten onder zijn persoonlijk record, en toch is hij meer dan tevreden met waar hij momenteel staat. “Het is moeilijk te zeggen hoe ver ik nu nog van mijn beste vorm verwijderd ben. Götzis kwam erg vroeg, maar de prestaties op zich maakten me niet zo veel uit. Het was al een overwinning dat ik nog eens een tienkamp kon doen. Volgens mijn coach Fernando zit ik op 80 procent, maar ik heb het gevoel dat er op relatief korte termijn redelijk veel mogelijk is. Eigenlijk gaat het zelfs sneller dan verwacht.”

Wat er precies nog mogelijk is in dit comebackjaar, daarover durft de tienkamper geen grote voorspellingen doen. “We zullen wel zien hoe snel ik beter word. De volgende tienkampafspraak wordt de Europabeker op 6 en 7 juli”, zegt Niels. Droomt hij stiekem van de WK-limiet, die op 8.200 punten staat? “Vroeger heb ik vaak op limieten gefocust, maar dat heeft me nooit geholpen. Ik wil me alleen op de eerstvolgende proef concentreren en alles gegeven. Hoeveel punten dat oplevert, zien we dan wel op zondagavond na afloop van de tienkamp.”

Noor Vidts/VAC, club- en trainingsmaatje van Niels onder VAL-trainer Fernando Oliva, zette afgelopen weekend een dik persoonlijk record in de zevenkamp neer van 6.194 punten.