05/01

Niels Pittomvils hongerig naar wedstrijden en gelooft nog altijd in Tokio

pittomvils-niels-2020-bk-mk-ldq-6

Niels Pittomvils.

Na zijn bescheiden comeback afgelopen zomer op het BK is Niels Pittomvils hard aan de slag gegaan om in 2021 beter te doen. Op training loopt alles op wieltjes en dus is de tienkamper bijzonder hongerig naar wedstrijden. Wanneer die er komen, zal nog moeten blijken, maar Pittomvils blijft in elk geval mikken op de Olympische Spelen.

"Het loopt goed, een pak beter dan vorig jaar", zegt Niels Pittomvils/VAC over zijn wintertrainingen. "Ik ben blij dat ik in de indoorhal in Leuven terecht kan. Een grote vooruitgang tegenover de eerste lockdown." Een jaar geleden voerde de tienkamper een trainerswissel door. Joffray Baune is zijn nieuwe hoofdcoach, in samenwerking met Steven Taeleman en Arne Broeders. Aanvankelijk werkte Niels ook samen met François Gourmet voor de loopnummers, maar ondertussen heeft Baune die taken overgenomen.

"Het is altijd even wennen na een coachwissel, maar nu loopt alles gesmeerd", klinkt het. "Vorig jaar was ik technisch al goed in sommige disciplines, maar schoot ik fysiek zwaar tekort. In drie maanden heb ik al grote vooruitgang geboekt. Ik voel mij goed en het gaat de juiste kant op, maar er is tijd nodig. Gelukkig heb ik de voorbije trainingsblokken kunnen afwerken zoals voorzien en zonder blessures. Een goed teken, mijn lichaam kan de trainingen aan."

Trainingsstages plant Niels deze winter niet. "Ik blijf in België in afwachting van eventuele wedstrijden. Ik wil ritme opdoen en kijken waar ik sta. Alleen is het nog niet duidelijk of er een meerkamp zal zijn in België deze winter." Een zevenkamp in zaal kan de Limburger goed gebruiken als hij zich wil plaatsen voor Tokio. Om er straks bij te zijn op de Spelen moet hij 8350 punten scoren in de tienkamp of top 24 halen op de uitgezuiverde wereldranking. Bij zijn comeback in augustus 2020 scoorde hij 7.516 punten.

 "Ik zal de kans moeten krijgen om mij te selecteren en wedstrijdritme op te doen, want het zal er niet van de eerste wedstrijd boenk op zijn. Het moeilijkste aan deze periode vind ik dat je wel zo hard kan trainen als je wil, maar geen idee hebt wanneer je groen licht krijgt om gas te geven in wedstrijd." In de lente hoopt Niels hoog te scoren in een grote meerkamp en zo een gooi te doen naar een olympisch ticket. "Maar om in een Combined Events Challenge binnen te geraken, heb ik weinig papieren om voor te leggen. Een indoorseizoen zou mij in die zin goed uitkomen. Ook om mezelf wat te pushen. Dat kan voor een boost zorgen waardoor ik twee of drie stappen in één keer zet."

Hoe groot schat Niels de kans eigenlijk zelf in dat hij Tokio haalt? "Moeilijk om te zeggen. Ik geloof heel hard in mezelf, maar na een zware revalidatie, een stokbreuk die moeilijk was om te verwerken en een trainerswissel wordt het niet makkelijk om er op tijd te staan. De intrinsieke capaciteiten, die heb ik. Zelfs voor de rechtstreekse limiet van 8.350 punten. Het zal allemaal mooi moeten samenvallen en als dat lukt, geloof ik nog altijd dat het kan."