05/12

Niels Pittomvils giet meer structuur in trainingsschema

belgaimage-118187192-full

Niels Pittomvils.

Met een vernieuwde aanpak hoopt Niels Pittomvils komende zomer hoge ogen te gooien in de tienkamp. Meer structuur en meer kracht vormen de krijtlijnen van de nieuwe formule.

"Ik heb het echt over een andere boeg gegooid. Ik voelde de voorbije jaren dat ik niet op mijn ware potentieel presteerde en er moest iets veranderen", geeft Niels Pittomvils/VAC uitleg bij zijn manier van trainen deze winter. "Ik ben veel gestructureerder beginnen werken en heb mijn weekplanning in een vaste vorm gegoten. Vroeger varieerde mijn schema van week tot week en van dag tot dag, nu staan dezelfde soort trainingen steeds op dezelfde dag gepland."

Eén van de grote doelen is om deze winter de kracht omhoog te krijgen. "Met de vorige manier van werken kwamen de krachttrainingen te onregelmatig aan bod. Nu zijn elke week drie van mijn negen trainingen krachtsessies. Het grote doel is sterker worden, en ik voel al vooruitgang. Ik ben heel groot, en om bij mij de hefbomen rond te doen draaien is er veel kracht nodig. Dat zal ook helpen om mijn snelheid op te krikken."

"Ik zit al in de dertiende trainingsweek. We zijn er dus vroeg aan begonnen, en alles loopt prima. Ik train drie keer binnen in Heusden, twee keer in Sittard en één keer in Leuven en ben heel blij dat ik daar terecht kan. In de eerste week van januari trek ik voor een korte stage naar de Sierra Nevada, vlak voor het outdoorseizoen ga ik met de federatie naar Turkije."

Niet alleen op vlak van training, maar ook in het mentaal en fysiek toewerken naar wedstrijden heeft Niels een wijziging doorgevoerd. "Het is niet meer zozeer het grote kampioenschap waar ik mee bezig ben, maar wel de eerste tienkamp van het jaar. Dat geeft me meer rust. Je weet toch niet of je je plaats voor een toernooi. De eerste moet écht goed zijn, en dat wordt Götzis. Ik wil er mijn record niet verbeteren, maar verpulveren." Dat record staat op 8.051 punten.

Met de volle focus op Götzis wordt het indoorseizoen van ondergeschikt belang. "Ik doe ongetwijfeld wat wedstrijdjes in losse disciplines, en wie weet zelfs een zevenkamp. Maar het is helemaal geen prioriteit. Ik wil gewoon hard werken richting zomer."