18/01

Nederlandse Jacqueline Goormachtigh nieuwe federale trainer werpen

jacqueline2

Jacqueline Goormachtigh.

Atletiek Vlaanderen heeft een nieuwe federale trainer werpen: de Nederlandse Jacqueline Goormachtigh (49). Haar landgenoot Rutger Smith , die ook topsportcoördinator is, blijft kwaliteitsmanager. Jacqueline geldt in Nederland als een autoriteit in het begeleiden van werpers.

Vanuit haar werpschool in Rotterdam, Topflight Throwing Academy, leidde Jacqueline Goormachtigh al vijf werpers naar internationale kampioenschappen. “Als mij dat met vijf atleten lukt vanuit één stad, moet er in Vlaanderen nog meer mogelijk zijn”, zegt ze met de Nederlandse branie. “Ik ben héél ambitieus, dat klopt.”

Jacqueline is zelf tienvoudig Nederlands kampioene discuswerpen en nam in 1996 aan de Olympische Spelen deel, haar dochter Alida van Daalen is ondertussen goed op weg om in de voetsporen van moeder en coach te treden.

Als federale trainer zal Jacqueline vanuit uitvalsbasis Gent zowel in de topsportschool, in de regionale werking als met volwassen atleten werken. “Die regionale werking is cruciaal voor mij, en dan vooral de samenwerking tussen de coaches, de federatie en de clubs. Als we iedereen op één lijn kunnen krijgen, is er heel veel mogelijk.”

De nieuwe federale trainer combineert haar nieuwe job in eerste instantie nog met haar activiteiten in Nederland, waar ze naast haar eigen werpschool ook een titel als federatietrainer heeft. “Ik ga de komende maanden rustig bekijken in welke mate ik alles kan combineren, maar ondertussen weet ik dat ik via Zeeland op anderhalf uur van Rotterdam naar Gent geraakt. Dat valt dus al mee.”

Jacqueline is nog maar achttien dagen in functie bij de VAL, maar is nu al enthousiast over de samenwerking met Rutger Smith. “Het is heerlijk voor mij dat de topsportcoördinator een werper is, en zelfs een van de redenen waarom ik de job heb aangenomen. Wij moeten geen uren praten om de noden van de Vlaamse werpers te bespreken, Rutger begrijpt me meteen.”

België is de Rotterdamse overigens niet vreemd. Aan haar Hollandse tongval zou je het niet zeggen, maar ze heeft haar roots in West-Vlaanderen liggen. “Mijn grootvader is van Brugge, en ik heb er nog altijd veel familie wonen. Die zijn nu hartstikke blij dat ik er wat vaker op bezoek zal komen.”