28/05

Nafi Thiam verpulvert records

belgaimage-118683216-full

Nafi Thiam: 7.013 punten. Slechts twee vrouwen deden ooit beter dan de Luikse. Vriend Nils Pittomvils is daar even blij mee.

We komen stilaan aan de grens van onze superlatieven als we de prestaties van Nafi Thiam moeten omschrijven. De Olympische zevenkampkampioene tilde in het Mekka van de Meerkamp haar nationaal record met bijna 200 punten hoger en kwam aan een totaal van een fabelachtige 7.013 punten,... En route verbeterde ze ook nog even het nationaal record speerwerpen tot 59m32...

Nafi begon haar tweede dag met luttele achterstand op de Britse Katarina Johnson Thompson, maar heroverde al de leiderspositie in de verspringbak met 6m56. Daarna volgde een fabuleuze 59m32 in het speerwerpen en dat is zonder omwegen een nieuw nationaal record (was van Melissa Dupré met 58m51) en betekende de definitieve genadeslag voor het Britse talent... En nog was het niet gedaan want ook in de afsluitende 800m kon Nafi deze opdracht - haar zwarte beest - netjes de baas met een prima 2'15"24. In de eindstand totaliseert Nafi liefst 177 punten bonus op de Duitse routinier Carolin Schäfer, die nochtans ook haar PR verbeterde. Meteen staat Nafi Thiam op de derde plaats aller tijden, wereldwijd !

Ook onze twee beloften deden het uitstekend in de Oostenrijkse bergen. Hanne Maudens/VS verzamelde 6.113 punten, noch min, noch meer de derde Belgische prestatie aller tijden. Hanne werd daarmee 15de, drie plaatsjes voor Noor Vidts/VAC, die 6.024p totaliseerde, de 5de prestatie aller tijden. Beide meisjes deden daarmee ruim beter dan de gevraagde standaard voor de Europese beloftenkampioenschappen (5.512p).

Minder goed nieuws voor Niels Pittomvils/VAC, die met een nulscore in het polsstokspringen - een gebroken springtuig - zijn kansen voor het WK in Londen in duigen zag vallen.

Bekijk hier de resultaten van Götzis.