30/07

Mixed relays naar finale en Kimeli 18de op 10.000m

kimeli-isaac-2021-tokio-os-belga-jasper-jacobs-2-min

Isaac Kimeli tijdens de finale van de 10.000m

Op de eerste dag van het Olympische atletiektornooi kwamen één ploeg en één individuele atleet in actie. De Belgische aflossingsploeg op de mixed 4x400m kwalificeerden zich vlot voor de finale en Isaac Kimeli knokte zich naar een 18de plaats in de finale van de 10.000m.

Mixed eenvoudig geplaatst

De eerste Belg die in Tokio in actie kwam was Alexander Doom/AVR. De Belgische kampioen op de 400m vertrok vanuit baan twee als startloper tijdens de mixed relays en liep een knappe baanronde. Hij gaf de stok door aan Imke Vervaet/RCG, die vervolgens op zoek ging naar Camille Laus/OEH. Vervaet zat even ingesloten, maar kon de stok alsnog als vijfde aan Laus bezorgen dankzij een sterke laatste 100m. Laus kwam op het einde eveneens sterk opzetten, zoals we dat gewoon zijn van haar tijdens aflossingen. Dankzij die sterke eindsprint vertrok Jonathan Borlée/OEH als vierde op zoek naar een plaatsje bij de eerste drie om de rechtstreekse kwalificatie voor de finale af te dwingen. Borlée liep gecontroleerd naar de derde plaats. De Dominicaan Luguelin Santos dipte op de lijn nog net voorbij Borlée om te finishen in 3’12”74 tegenover 3’12”75 voor de Belgen, een nieuw Belgisch record. De Verenigde Staten liepen een paar meter voor hen uit, maar werden achteraf gediskwalificeerd. Lynna Irby, de tweede loopster voor de VS, stond buiten de zone waardoor hun reekswinst werd geschrapt. Niet veel later volgde nog een tweede diskwalificatie, ditmaal voor de Dominicaanse Republiek. België schoof op die manier een plaatsje op en gaat als reekswinnaar naar de finale, samen met Ierland en Duitsland. In de tweede reeks was Polen de beste in 3’10”44 voor Nederland (3’10”69) en Jamaica (3’11”76). De Britten werden vierde en mogen zich ook opmaken voor de finale dankzij de snelste verliezende tijd met 3’11”95. De Belgen liepen de vijfde tijd in totaal en gaan morgen om 14u35 van start in de finale.

Kimeli in Olympische finale

Na de reeksen van de mixed relays stond de tweede Belg van de dag op de piste voor de eerste atletiekfinale van deze Olympische Spelen. Isaac Kimeli/OEH ging van start op de 10.000m en liep aandachtig middenin het pak tijdens het eerste deel van de wedstrijd. De Oegandees Stephen Kissa nam de groep op sleeptouw als luxerhaas voor zijn landgenoten Jacob Kiplimo en Joshua Cheptegei. Op twee kilometer van het einde ging het tempo stevig de hoogte in en moest Kimeli de rol lossen. Een kopgroep met acht atleten ging de laatste ronde in. De Ethiopiër Berihu Aregawi zette op 200m van het einde zijn eindsprint in. De Oegandezen Cheptegei en Kiplimo kwamen op het einde nog dichtbij, maar konden de Ethiopiër niet remonteren die won in 27’43”22. Goud voor Ethiopië, zilver en brons voor Oeganda. Isaac Kimeli werd achttiende in 28’31’91.

Alle info over onze Belgische atleten op de Olympische Spelen vind je hier.