02/09

Michael Obasuyi wil na moeilijk jaar nog scherpe chrono neerzetten

obasuyi-munchen22

Michael Obasuyi.

Eerst was er een voetblessure, daarna nog een reeks kleine pijntjes. En zo miste Michael Obasuyi dit jaar zowel het EK indoor in Istanboel als het WK in Boedapest. Het seizoen van de hordeloper is echter nog niet afgelopen. Hij hoopt in september nog op een mooie chrono.

“Het is een zeer moeilijk jaar geweest”, zegt Michael Obasuyi/OEH. “In de winter was er eerst mijn voetblessure en daarna nog allerlei kleine probleempjes. Ik heb een groot stuk van de voorbereiding gemist en het duurde lang voor ik erdoor kwam. Uiteindelijk heb ik toch nog redelijk wat wedstrijden gelopen, maar ik moest van heel ver komen.”

De hoop op het WK wilde Michael lange tijd niet opgeven. “Ik ben altijd iemand geweest die blijft geloven en dromen, en ik heb het ook nodig om doelen te stellen”, vertelt hij. “Zonder doel is het moeilijk om de dagen door te komen, maar toen ik in juni niet in staat was om wedstrijden af te werken, begon ik wel te beseffen dat het niet mijn jaar ging worden en dat ik het WK niet zou halen. Ik ben wel blijven doordoen, om er nog een zo goed mogelijke zomer van te maken. Ondanks de vele uitdagingen ben ik nu toch wat aan het opschuiven op de World Ranking, zodat ik volgend jaar wat hoger kan starten.”

Blijven volhouden is in periodes waarin er weinig lukt niet altijd evident. “Het was zeker niet vanzelfsprekend”, geeft Michael toe. “Soms was het zelfs heel moeilijk om verder te blijven gaan, want je steekt er veel energie in en krijgt er niks voor terug. Maar ik trek me op aan het feit dat ik nog altijd de capaciteiten heb om een mooi seizoen te draaien als het eens allemaal meezit. Als ik geduld heb, ga ik nog een paar mooie atletiekjaren tegemoet. Ik ben ervan overtuigd dat ik in Boedapest halve finales had gelopen als ik erbij geweest zou zijn. Ik ben nog altijd geen toerist.”

Parijs 2024

Ondertussen gaat het met de vorm van Michael de juiste kant op. Op het BK in Brugge liep hij al 13”57 over 110 meter horden. “Ik heb eindelijk de vorm te pakken”, klinkt het. “Ik heb nog geen wedstrijd gehad waarin alles klikte, maar ik hoop dat het nog voor dit jaar is. Sub 13”50 zou mooi zijn, maar eigenlijk heb ik geen tijd in mijn hoofd. Het is lang geleden dat ik nog snel gelopen heb, dus ik durf geen grote uitspraken te doen. Waar ik op hoop, is een chrono die aanvaardbaar is voor een atleet van mijn niveau.”

Zondag loopt Michael in het Italiaanse Padova. Daarna zoekt hij een nog een seizoensafsluiter. En dan gaat de blik op Parijs 2024. “De Spelen moet het hoofddoel zijn, maar alles begint met een goede voorbereiding. Ik wil niet te ver vooruit kijken en gewoon starten met een goed indoorseizoen”, besluit de hordeloper.