Webshop

Van even rustiger aan doen is bij Michael Obasuyi geen sprake. Hij wil van deze periode net gebruik maken om stevig door te trainen, omdat er bij gebrek aan wedstrijden weinig reden is om af te bouwen. Discipline is volgens de hordeloper de doorslaggevende factor om ook nu hard te kunnen blijven trainen.

Het EK in Parijs was hét hoofddoel van zijn seizoen, dus kan het niet verbazen dat het schrappen van dat toernooi als een domper aankwam bij Michael Obasuyi/OEH. "Het is weer iets extra om te verwerken, dat duurt toch telkens een dag of twee, nadat eerder al het WK indoor en de Spelen wegvielen. Het is niet de simpelste periode, maar ik maak er het beste van."

Het wegvallen van de voornaamste doelen vormt voor Michael geen excuus om op training te slabakken. "Het is zaak nu om door te doen en het kopje niet te laten hangen. Mijn hele trainingsplan is hetzelfde gebleven sinds het begin van de lockdown, alleen proberen we mijn piek wat uit te stellen. Ik blijf er van uitgaan dat er in augustus wedstrijden komen, maar ik probeer vooral een niveautje hoger te klimmen, zodat ik dat niveau kan meenemen naar 2021. De trainingsbelasting ligt momenteel heel hoog. We werken in periodes waarin we een trainingsstage simuleren, om dan af en toe af te bouwen naar een testje. Volgende zaterdag loop ik tien horden tegen de tijd."

Samen met een zestal anderen van olympisch niveau kan Michael trainen in de Topsporthal in Gent. Hij is de enige van zijn trainingsgroep – die van Patrick Himschoot - die er terecht kan, en traint dus alleen. Ook op kot in Gent is hij alleen. "Het is misschien wat eenzaam, maar ik zit in een luxepositie en mag niet klagen. In veel landen mogen atleten niet eens hun huis uit. Het is een kwestie van de situatie te accepteren en er iets positief van te maken."

Zelfs zonder competitie in het verschiet traint de hordeloper twee keer per dag. "Dat is geen kwestie van motivatie, want het lijkt me onrealistisch om echt gemotiveerd te blijven in deze periode, maar een kwestie van discipline. Die heb je nodig als je een hele goeie wil worden. Het ontbreekt wat aan adrenaline en het is moeilijk om heel scherp te trainen, maar ik probeer toch om fysiek en mentaal sterker te worden. Fysiek ben ik met zekerheid beter dan een jaar geleden, hopelijk mag ik dat deze zomer nog eens laten zien."     

Blijft er voor Michael, na het wegvallen van Tokio en Parijs, nog een doel over deze zomer? "Ik heb geen concrete ambities, maar ik zie het als een kans om te groeien. Wie nu hard werkt, zal vroeg of laat beloond worden. Het uitstel van de Spelen is voor een jonge atleet als ik trouwens in mijn voordeel. Op je 20e is het iets makkelijker om nog grote stappen te zetten."

Auteur: Milan AUGUSTIJNS
Publicatiedatum: 30/04/2020
Locatie: Brussel