13/01

Michael Obasuyi plaatst EK boven Olympische Spelen

vrij-obas1

Michael Obasuyi.

Atleten die in 2020 de Spelen in Tokio niet als grootste doel zien, ze zijn zeldzaam, maar ze bestaan. Michael Obasuyi wil liever schitteren op het EK in Parijs eind augustus, dan in Japan een meelopersrol te vervullen. De specialist van de hoge horden vertoeft momenteel op stage in Zuid-Afrika.

Zijn eerste jaar als belofte leverde Michael Obasuyi/OEH een vijfde plaats op het EKU23 op, en een persoonlijk record van 13”54 in de 110 meter horden. Maar het WK in Doha zag hij aan zich voorbijgaan, en dat deed pijn. “Op een bepaald moment begon ik ervanuit te gaan dat ik opgevist zou worden. Dat gebeurde niet, en dat was moeilijk”, zegt Michael vanuit Zuid-Afrika over zijn gemiste trip naar Qatar. “De frustratie zit nog altijd in me, maar ik gebruik ze om nog meer te leven voor de sport en mijn doelen na te jagen.”

Met terugwerkende kracht heeft de Oostendaar wel zijn lessen getrokken uit 2019. “Het was een overgangsjaar omdat ik moest schakelen naar de hoogste horden, maar dat heb ik wat onderschat. Op training was ik te nonchalant op technisch vlak, en daar heb ik fysieke letsels aan overgehouden. Bovendien sleep ik die fouten erin, waardoor ik ze ook in wedstrijd maakte.”

De technische slordigheid probeert Michael er nu uit te krijgen, en voorlopig loopt alles op wieltjes. “Nu loop ik veel gecontroleerder. Ik heb al een mooie stap vooruit gezet op vlak van snelheid en kracht, nu moet ik dat nog omzetten naar het hordelopen. Sinds eind september doe ik veel stabilisatie, en samen met de talrijke uren in de powerzaal waardoor ik belastbaarder ben geworden, heeft dat er voor gezorgd dat ik nog nauwelijks trainingen heb moet skippen door blessure.” Voorgaande jaren stond de poulain van Patrick Himschoot regelmatig aan de kant met kwaaltjes.

In Zuid-Afrika worden de trainingen steeds specifieker richting het wedstrijdseizoen. “Tot eind december werkte ik aan de basics: hypertrofie, aerobe capaciteit, enzovoort. Nu zijn het meer startjes, 150’en maximaal, train ik op spikes en doe ik maximale kracht.” Die krachttrainingen maken een aanzienlijk deel uit van het trainingsschema van Michael. “Patrick en ik zijn van mening dat de korte horden op pure power gelopen worden. Ik zit minstens drie à vier keer per week in de krachtzaal.”

Ondertussen komt het indoorseizoen in zicht, en daar zien we Michael zeker in actie. “In Düsseldorf en op het BK start ik al zeker. De bedoeling is een tweetal goeie wedstrijden afwerken voor de World Rankings, maar ik zie mezelf ook het WK indoor halen. Vorig jaar liep ik al 7”75 met een minimale voorbereiding waarin ik zes weken alleen maar kon aquajoggen.”

Na het indoorseizoen komen de Spelen, die op 24 juli beginnen, al erg dicht. Maar opvallend genoeg liggen daar niet de grote ambities van Michael. “Pas op, ik ben met de Spelen bezig, dat moet als atleet. Maar mijn hoofddoel is het EK in Parijs. Als ik kan tekenen voor het missen van de Spelen om daarna de EK-finale te halen, teken ik onmiddellijk. Ik ben van nature iemand die wil winnen. In Tokio uitgeschakeld worden in de reeksen zegt me weinig.”