28/06

Michael Obasuyi na olympische kwalificatie: "Jarenlang werken kwam in één moment samen"

obasuyi-michael-2021-brussel-bk-ac-nad-1

Michael Obasuyi.

Het BK atletiek van afgelopen weekend in Brussel kende heel wat mooie prestaties, maar er was slechts één grote ster: Michael Obasuyi flitste op de 110 meter horden naar rechtstreekse olympische kwalificatie en een geweldig persoonlijk record van 13"32. Na afloop reageerde hij emotioneel.

"Dit is de mooiste dag van mijn leven", vertelde Michael Obasuyi/OEH na zijn 13"32 op het BK. Zijn prestatie drong nog niet helemaal door. "Ik begrijp niet eens wat er gebeurd is. Vorige week liep ik nog boven de 13"70 en dacht ik dat het enorm moeilijk zou worden. Afgelopen nacht zat ik met enorme stress, maar ik heb de klus kunnen klaren."

De tranen vloeiden rijkelijk na afloop. De knalprestatie betekende duidelijk veel voor Michael. "De ontlading is enorm. De mensen weten niet wat er achter de schermen gebeurt, maar ik heb veel uitdagingen moeten overwinnen, zowel de voorbije weken, maanden als jaren. Ik heb dit jaar bijvoorbeeld zowel mijn adductor als hamstring gescheurd. Om dan op mijn 21e 13"32 te lopen, dat doen er mij niet veel na. In dat ene moment na de finish waarin ik de tijd hoorde afroepen, kwam jarenlang hard werk samen. Als jonge atleet moet je het in de eerste plaats zelf doen en sta je er vaak alleen voor. Soms beteken je een tijdje heel weinig, maar vandaag ben ik supertrots dat mijn naam Michael Obasuyi is."

Op de Europese ranglijst van 2021 is Michael knap tiende, als tweede belofte. "Ik heb getoond waarom ik kan aansluiten bij de Europese top. Je zal het mij niet gauw horen zeggen, maar ik heb hier echt klasse getoond. Acht weken geleden zat ik nog met een spierscheur en nu loop ik 13"32 zonder concurrentie. Dat belooft. Nu eerst op naar het EK beloften, en daarna komt er met Tokio nog een toernooi aan van een iets andere orde. Het wordt een fantastische zomer. Als mijn voorbereiding de komende weken nu wél eens optimaal kan zijn, zie ik mij in Tokio het Belgisch record lopen. Jonathan N'Senga was een hele goeie hordeloper, maar het wordt tijd dat België een nieuwe topper heeft." Het record van N'Senga staat op 13"25.

Hoewel hij nog altijd brandt van de ambities, moet er deze zomer niet veel meer voor de Belgische kampioen op de 110 meter horden. "Mijn seizoen kan niet meer stuk. Ik ga uiteraard voor het hoogst haalbare in Tokio, maar van druk zal er geen enkele sprake zijn. Die heb ik de voorbije weken al genoeg gevoeld en die heb ik nu weggelopen", besluit Michael.

Beleef de race van Michael Obasuyi hier