18/08

Meteen tiental Belgen in actie op openingsdag WK

belgaimage-37608677

Noor Vidts werd vorig jaar vijfde op het WK in Eugene.

Het aftellen is nu echt wel begonnen. Zaterdag in Boedapest begint de hoogmis van de mondiale atletiek. Op de openingsdag komen er al meteen een tiental Belgen in actie. Met onder andere Noor Vidts die aan haar zevenkamp begint en de Mixed Relays is het meteen menens.

Aan Noor Vidts/VAC de eer om als eerste de gloednieuwe atletiektempel te betreden in de Hongaarse hoofdstad. Nu Nafi Thiam/RFCL een zeldzame keer verstek geeft voor een groot toernooi, zullen alle schijnwerpers op haar gericht zijn. Het belooft een boeiende competitie te worden met onder meer Anna Hall, Katarina Johnson-Thompson en Anouk Vetter. Maar de wereldkampioene indoor op de vijfkamp lijkt er klaar voor. "Ik heb geen last meer van de achillespezen en ik voel me in topvorm", vertelde de immer ontspannen ogende atlete donderdagavond op de persconferentie. Vorig jaar werd Vidts vijfde op het WK in Eugene. Uit onze bescheiden poll op ons podcast-kanaal Track Record op Spotify  (zie link)  blijkt dat veel luisteraars haar bij de belangrijkste Belgische medaillekanshebbers rekenen. 

De Mixed Relays-ploeg mag ook meteen aan de bak. Robin Vanderbemden/SER, Imke Vervaet/RCG, Florent Mabille/RESC en Camille Laus/OEH lopen in de ochtend de reeksen. In de finale, die meteen zaterdagavond op het menu staat, mag er maar één wissel worden doorgevoerd. Er is sterk 400m-materiaal genoeg om in te zetten in de mogelijke finale.

Zowel de mannen als de vrouwen lopen hun reeksen 1500m. Elise Vanderelst/MOHA wacht een moeilijke klus. Maar de Europese kampioene indoor van 2021 is zeker niet kansloos. Hetzelfde geldt voor de 1500m-mannen. Op basis van hun blakende vorm, die ze onder meer etaleerden op de Nacht van de Atletiek, mogen Jochem Vermeulen/AVLL en Ruben Verheyden/EA met veel vertrouwen starten. De ervaren nationaal recordhouder Ismael Debjani/CABW is er ook op gebrand om door te stoten. 

In het discus moet Philip Milanov/ACME op papier de kwalificaties kunnen overleven. De vicewereldkampioen van 2015 haalt dit jaar opnieuw zijn beste niveau. Vooral de regelmaat die de Bruggeling tentoonspreidde doet het beste verhopen. 

Wie een uitgebreide voorbeschouwing op het WK wil beluisteren/bekijken kunnen we van harte onze WK-special van Track Record aanbevelen op ons YouTube-kanaal of Spotify. Met topsportcoördinator Rutger Smith, 400m-hordeloopster Hanne Claes, onze atletiekreporter Milan Augustijns en een telefoongesprek met 1500m-loper Ruben Verheyden. 

Tijdens het WK zal onze reporter ter plaatse Milan regelmatig ook een Belg voor de Track Record-micro zetten voor een boeiende babbel. Elien Vekemans/DCLA zal als eerste aan bod komen. Te volgen op atletiek.be en onze podcastkanalen. 

Het tijdschema en de resultaten zijn te bekijken op onze WK-pagina.