03/08

Loopbanen stimuleren het lopen op de werkplek

loopbaan3

Loopbanen stimuleren het lopen op de werkplek

Sport Vlaanderen wil sport zo dicht mogelijk bij ieders leven brengen. De werkplek leent zich daar perfect toe. Daarom worden de ‘loopbanen’ gelanceerd, in industrie- en bedrijvenparken en nabij ziekenhuizen. Werknemers kunnen er bewegen, sporten, wandelen en lopen tijdens de middagpauze of na het werk. Ook wandelvergaderingen zijn toegestaan. De eerste drie loopbanen werden geopend in Sint-Niklaas, Grobbendonk en Wilrijk.

Nieuw in Vlaanderen

De bewegwijzerde ‘loopbanen’ om te wandelen, joggen en lopen bestaan uit een of meerdere lussen. Ze vertrekken altijd aan een bedrijf of in een bedrijventerrein. Een startbord geeft aan hoe de route eruitziet en hoe lang ze is. Alle routes en lussen zijn aangegeven met een afzonderlijke kleur.

"Met de ‘loopbanen’ willen we werknemers vlak bij hun werkplek de mogelijkheid geven om te sporten en te bewegen", zegt Vlaams minister van Sport Ben Weyts. "We slagen erin om steeds meer bedrijven te overtuigen van het belang van fitte en gezonde werknemers. Deze nieuwe ‘loopbanen’ realiseren we samen met hen en met de gemeenten."

Geen betere plek leent zich er beter toe om zitgedrag te doorbreken dan de werkplek. Door vlak bij die werkplek lichte sport- en beweeginfrastructuur te voorzien, krijgt de werknemer niet alleen de mogelijkheid maar ook extra impulsen om te sporten en te bewegen. 

Fittere werknemers zijn betere werknemers

Fittere werknemers zijn betere werknemers. Daarvan zijn we rotsvast overtuigd. Samen sporten voor, tijdens of na het werk brengt collega’s dichter bij elkaar. Het helpt de teamspirit vooruit, en zeker ook de gezondheid van de werknemer.

Werknemers die bewegen en sporten, ook op werkdagen, zitten beter in hun vel en zijn vaak productiever op het werk. Net omdat ze zich er even van loskoppelen.

Gemeenten en bedrijven kunnen de hulp van onze clubs gebruiken!

Sport Vlaanderen reikt de hand naar lokale besturen en bedrijven om samen de sportproducten en -infrastructuren te realiseren. Dit gaat van het plaatsen van een startzuil, palen , wegwijzers en gevaarsborden tot optioneel een fietsenstalling en een zitbank. Daarnaast is er vaak vanuit de bedrijven een behoefte aan kwaliteitsvolle loopbegeleiders en daar kunnen onze verenigingen dan weer op inspelen: een lokale loopbegeleider die ingeschakeld wordt in een bedrijf zorgt niet alleen voor een financiële inkomst maar belangrijker is het contact met dat bedrijf en de mogelijkheid om verdere samenwerkingen uit te bouwen die de club ten goede komen.

Recent werden Loopbanen geopend in Stadsbos Puitvoet Sint-Niklaas, in Wolfstee-Klein Gent in Grobbendonk en UZA-Atlas Copco in Antwerpen. Dit jaar nog openen er nog andere Loopbanen in Halle, Dendermonde, Beveren-Waas en een tweede in Grobbendonk.
Meer info over de Loopbanen