29/01

Allianz KVV indoor: Jolien Boumkwo stoot 26 jaar oud kogelrecord van de tabellen: 17m01

-jdc1538
Het Allianz Kampioenschap van Vlaanderen indoor van zondag 29/1 haalde een bijzonder hoog niveau. De scholieren lieten zich opmerken met twee nieuwe Belgische records dankzij Laura Ooghe (6m 13 in het ver) en Sem Serrano (8’31"44) op de 3000m). . Maar het was Jolien Boumkwo die zorgde voor het absolute hoogtepunt door het 26 jaar oude Belgische record in het kogelstoten op haar naam te brengen. 17m01 stootte ze.

Ondanks enkele afzeggingen van onder meer Hanne Claes, Jonas De Smet en Kobe Vleminckx kregen we een boeiende titelstrijd in de Gentse topsporthal.

Jolien Boumkwo/VAC had haar zinnen gezet op het Belgisch indoorrecord, dat al sinds 1997 op naam staat van Greet Meulemeester/AT84 met 16m90. Tijdens de Vlaamse titelstrijd was het zover, want bij haar vierde poging kwam Boumkwo tot 17m01. Het eerste Belgische record van de dag was een feit. Het tweede volgde niet veel later dankzij Laura Ooghe/HAC in het verspringen. De West-Vlaamse sprong vorige week 6m11, waarmee ze het BR bij de scholieren evenaarde. Op dit KVV landde Ooghe bij haar derde sprong na 6m13. Daarmee komt dat BR alleen op haar naam te staan. Het derde nieuwe nationale record volgde ook in het zand, maar dan in het hinkstapspringen. Master Simon Baerts/AVT komt sinds vorig jaar uit in de M40-categorie en had zijn ogen gericht op het BR van Benny Mievis/ACA (13m84). Baerts ging liefst vier keer verder met 14m54 als beste sprong. Het leverde hem zilver op, want Björn De Decker/WIBO pakte goud met 14m63. Eerder op de dag had De Decker al een eerste keer goud gepakt met een winnende 7m06 in het verspringen.

Het vierde Belgische record van de dag werd meteen het tweede BR bij de scholieren. Sem Serrano/KAAG liep een tactisch sterke 3000m en verslikte zich niet in het hoge tempo van de latere winnaar Cedric Van de Putte/ROBA (8’25”27). Serrano hield zich aan zijn wedstrijdplan, ondanks het nodige kopwerk in de achtervolgende groep, en dat pakte goed uit. Na een verschroeiend slot liep hij als tweede binnen met 8’31”44 en daarmee doet Serrano beter dan de 8’39”76 van Dorian Boulvin/CABW uit 2014. De loopnummers leverden nog enkele sterke prestaties op. Rani Rosius/AVT klokte af na 7”26 in de finale van de 60m. Het was even balen voor Rosius, want na de finish verscheen eerst 7”24 op de klok. Dat is exact de limiet voor het EK Indoor, maar de tijd werd bijgesteld naar 7”26. Bij de mannen was Simon Verherstraeten/AVLL de beste met 6”87. Op de 200m liep Christian Iguacel/AVLL een sterke finale. Na de finish volgde een vreugdekreet, want de klok gaf 20”99 aan. Maar net als bij Rosius werd die tijd meteen lichtjes besteld naar boven. Met 21”01 doet Iguacel wel beter dan ooit en komt hij op de vierde plaats terecht in de ranglijsten aller tijden. Op de horden waren de meerkampers aan zet. Bij de vrouwen was Noor Vidts/VAC de beste met 8”40 en bij de mannen dook Elie Bacari/DCLA zelfs onder de acht seconden met een winnende 7”94. Het werd ook uitkijken naar de 400m bij de vrouwen met enkele Cheetahs aan de start. Helena Ponette/HCO kwam als eerste de laatste bocht uit en leek op weg naar de overwinning. Imke Vervaet/RCG had zich echter vastgebeten in haar spoor en kon de West-Vlaamse in de laatste meters alsnog remonteren. Vervaet haalde het nipt met 53”48 voor Ponette met 53”53. De twee laatste podia van de dag waren dat van het hoogspringen en het hinkstapspringen bij de vrouwen. Merel Maes/ACW won overtuigend met 1m85 het hoog en Florence Amon/DCLA zette zich op de kaart met een winnende 12m07.

De volledige uitslag van het Allianz KVV Indoor vind je hier.