16/08

KVV meisjes: Camille Sonneville, uithangbord van Gentse suprematie

-d4s1623-00001

Camille Sonneville was goed voor dubbel goud in Deinze

De Gentse meisjes kregen een korte verplaatsing naar Deinze voorgeschoteld voor hun KVV cadetten en scholieren en daar profiteerden ze optimaal van! De atletes van KAA Gent gingen met maar liefst zes Vlaamse titels aan de haal en de buren van STAX mochten tweemaal vieren. Absolute uitblinker werd Camille Sonneville die niet enkel dubbelgoud won maar ook de eeuwige ranglijsten drastisch overhoop haalde.

Camille Sonneville/KAAG topte alvast de deelnemerslijst van de 80m horden en maakte haar favorietenrol bij de cadetten waar. Ze verpulverde niet enkel haar seizoensbeste, maar met 11”32 staat ze voortaan op de derde plaats allertijden. Meteen na haar hordenpodium haastte ze zich naar de verspringbak en de euforie was blijkbaar nog groot want ze verbeterde zich, bij haar laatste sprong, tot 5m83. Meteen ook de 4de prestatie ooit in ons land. Martha Geerardyn/ACW, die na vijf pogingen nog leidde met 5m78, staat voortaan 5de op diezelfde ranglijsten.

Camilles clubgenote Ine Impens/KAAG deed het eveneens voortreffelijk. Zij won de 300m horden in een sterke 46”68 en pakte daarna nog zilver in de 80m horden (12”33). Bij de scholieren zagen we ook één dubbelwinnares want Tine Vertongen/RCT was ongenaakbaar in de zuivere sprintnummers. In de 100m (11”89 en 12e AT) zag ze niemand in haar buurt finishen en ook in het aangekondigde duel op de 200m met Zoé Laureys/DUFF (24”36) trok Tine aan het langste eind met 24"27. Het is de 10de beste prestatie ooit in België. Bijna leek Rune Dhondt/KAAG hetzelfde huzarenstukje bij de cadetten te verwezenlijken, maar daar stak Lauren Petroci-Coninx/GENK een stokje voor. De Limburgse sprintte in de 100m-finale naar 12”47 en zette haar concurrente op 3 honderdsten. In de 200m nam Rune met 25”75 echter sportieve weerwraak. Cadette Sterre Provoost/MACW zette als eerstejaars een knalprestatie neer in de 400m want slechts 12 cadettes deden ooit beter dan haar winnende 57”49.

Echte verrassingen vielen er niet te noteren want de meeste jaarranglijstaanvoersters wonnen ook de titel. Het speerwerpen was hierop een uitzondering want zowel cadette Caroline Prijck/BVAC (35m38) als scholiere Linde Breban/ADD (40m13) stonden als derde gerangschikt vóór hun competitie, maar pakten de winst. Bij afwezigheid van WK-gangster Merel Maes/ACW werd het een open hoogspringcompetitie bij de scholieren. Lola De Rijck/LYRA profiteerde optimaal van de afwezigheid van de nationaal recordhoudster en ging als enige over 1m63. In het kogelstoten won Lenne Jacobien/ACHL (12m96) pas in haar laatste worp. 

De (halve)fondnummers draaiden bijna allemaal uit tot tactische steekspellen met telkens de snelste van het pak die mocht juichen. In de 800m ging scholiere Jana Kluskens/LEBB op 150m van de finish definitief aan de haal om uiteindelijk een gouden 2’12”75 te klokken. Charlotte Penneman/ACW was, in dezelfde leeftijdscategorie, dan weer ongenaakbaar in de 3000m (9’58”67). Bij de cadetten stonden er slechts vier atletes aan de start van de 1500m steeple. Marthe Nyssen/ADD won solo in 5’19”34.

De volledige uitslag van het Kampioenschap van Vlaanderen cadetten en scholieren vind je hier en de livestream kan je hier herbekijken. Het Belgisch kampioenschap vindt plaats op 11 en 12 september in Lier.