23/01

KVV cadetten en scholieren meisjes: Laureys met de dubbel en KAAG maakt indruk

laureys-zoe-2022-kvvi-jdc-min

Zoë Laureys won eerste de horden en nadien ook de 200m

De cadetten en scholieren moesten zondag vroeg uit de veren voor hun kampioenschap van Vlaanderen in de Gentse Topsporthal. Om 9u30 weerklonk het eerste startschot. Het waren zoals verwacht de cadetten van KAAG die de beste start namen met drie titels nog voor het middaguur. Bij de scholieren was het uitkijken naar het duel tussen Zoë Laureys en Tinne Vertongen op de baanronde.

Cadetten meisjes: KAAG opnieuw oppermachtig

Lieke Van Moorhem/KAAG liet mooie sprongen zien in het hinkstap, maar ze kreeg ook een aantal keer de rode vlag te zien. In haar vijfde poging was het raak met 11m22, waarmee ze op amper twee centimeter van de top tien aller tijden strandde. Het werd lang niet de enige titel voor KAAG. Maïté Potvin/KAAG won de Vlaamse titel in het hoogspringen met 1m63 en Ine Impens/KAAG was met 8”93 de beste op de 60m horden voor clubgenote Jade Cuvelier/KAAG. In het verspringen was het wel raak voor Cuvelier. Met 5m56 deed ze zes centimeter beter dan ooit. De andere titels in de kampnummers waren voor Malien Van Baelen/ACHL met 12m22 in het kogelstoten en Kyani Joosten/SACN was de beste in het polsstokspringen met 3m30, een evenaring van haar PR.

De finale op de 60m beloofde een spannende ontknoping, want de vijf snelsten uit de reeksen waren slechts vier honderdsten van elkaar verwijderd. In de finale lagen de verschillen opnieuw bijzonder dicht bij elkaar. Uiteindelijk had Jana De Raedt/AVT de beste finish. Met 7”88 mag De Raedt zich de nieuwe Vlaamse kampioene noemen. Ilona Dhaenens/DEIN werd amper één honderdste later tweede. De volledige top zes bleef onder de acht seconden, om aan te geven hoe hoog het niveau lag. Het is geleden uit 2016 dat nog zoveel cadetten in de finale onder de acht seconden bleven, toen waren ze met vijf. Op de 400m behaalde Sterre Provost/MACW na de Vlaamse en Belgische titel outdoor nu ook de Vlaamse titel indoor met 60”23. Op de 800m was Emma De Paepe/GENK de beste na een verschroeiende laatste ronde. Op het laatste nummer van de dag behaalde de Gentse cadetten nog een titel binnen, want Ine Impens was de beste op de 200m met 25”92.

Scholieren meisjes: Laureys en Vertongen maken het spannend

De eerste medailles bij de scholieren meisjes werden uitgedeeld op de 60m horden. In de reeksen was Zoë Laureys/DUFF al de beste en in de finale bevestigde ze met 8”43. Ze komt zo op een gedeelde zevende plaats in de ranglijst aller tijden. Camille Sonneville/KAAG pakte zilver, maar ze kon zich in het verspringen van een Vlaamse titel verzekeren. Ze haalde het met 5m56 voor Elodie Francart/ADD (5m48). Voordien sprong Norah De Bruycker/HAC al 10m96 ver in het hinkstap om de titel te pakken. In het hoogspringen was 1m59 nodig voor winst. Anouk Smeyers/ACHL ging als enige over die hoogte. Sena Tay/STAX won overtuigend het kogelstoten met 13m87 en ook de favoriete op de 60m haalde de Vlaamse titel op overtuigende wijze binnen. Tinne Vertongen/ROBA snelde naar 7”61 en bleef de concurrentie twee tienden voor. Op de 200m werd het een duel tussen Laureys en Vertongen voor een tweede Vlaamse titel. Bij het uitkomen van de tweede bocht had Laureys een kleine voorsprong en die gaf ze niet meer uit handen. Met 24”43 haalde ze het voor Vertongen die 24”67 klokte.

Nina Van Pelt/LOOI haalde het nipt voor Anne-Sophie Bremans/ACHL op de 400m met 58”66 tegenover 58”72 voor Bremans na een boeiende wedstrijd. Verrassing op de 800m waar niet Ninte Kegeleers/ABES de titel pakte, maar wel Margaux Dossche/ACME na een sterke laatste ronde waar ze Kegeleers nog remonteerde. In het polsstokspringen kregen we ook een spannende ontknoping. Zowel Floor De Meulemeester/ACHL als Gitte Bellemans/DCLA gingen over 3m10 bij hun eerste beurt. Nadien ging De Meulemeester in haar eerste poging over 3m15, terwijl Bellemans paste op die hoogte. Vervolgens ging de lat naar 3m20, maar geen van beide haalde die hoogte. De Vlaamse titel was bijgevolg voor De Meulemeester.

De volledige uitslag vind je hier terug.