24/08

Joffray Baune ziet veel potentieel in zijn samenwerking met Niels Pittomvils

whatsapp-image-2020-08-23-at-22.17.03

Joffray Baune en Niels Pittomvils

Zijn nieuwe omkadering had Niels Pittomvils/VAC al een maand of acht rond zich verzameld, maar nu is ook de rolverdeling helemaal duidelijk tussen de nieuwe trainers van de tienkamper. Joffray Baune is nu de hoofdcoach van de Limburger.

"In december is Niels bij mij komen aankloppen via François Gourmet", zegt Joffray Baune. "Hij deed zijn loopwerk en kracht al bij François. Samen zijn ze op zoek gegaan naar verdere ondersteuning. Het was dit jaar voor iedereen nog even aanpassen, maar richting volgend seizoen zal ik het zijn die het grotere plaatje in de gaten houd en de krachttrainingen opstel. Daarnaast begeleid ik Niels voor hoogspringen, verspringen, discuswerpen en kogelstoten."

François Gourmet blijft de loopnummers voor zijn rekening nemen. Steven Taeleman staat in voor het polsstokspringen, Arne Broeders voor het speerwerpen. "Die samenwerking tussen de verschillende coaches loopt heel goed. We zijn allemaal heel open, dat maakt het makkelijker. Steven is een goeie vriend van mij en met François heb ik zelf nog aan wedstrijden gedaan, dus we kennen elkaar door en door. Het is wel goed dat we door het uitstel van de Spelen een extra jaar hebben gekregen om uit te zoeken hoe we efficiënt kunnen werken."

Enorm hard hebben zijn nieuwe coaches Niels nog niet laten trainen. "We hebben vooral op techniek ingezet. In het begin was dat niet makkelijk, want ik wilde veel veranderen, maar Niels kwam pas in de december en dat is laat. Stilaan begint het nu te draaien, vooral in het hoogspringen. Kogel begint ook goed te gaan. Nu nog sterker en sneller worden. Fysiek zijn we nog niet diep gegaan. Er zijn deze zomer toch geen wedstrijden die er toe doen voor kwalificaties, dus hebben we geen energie verspild aan zwaar fysiek werk. We hebben geen moment voor de 400m of 1500m getraind."

Hoewel het nog niet tot een specifieke voorbereiding voor een meerkamp kwam, verscheen Niels toch aan de start van het BK tienkamp met een nationale titel tot gevolg. "Ik wilde hem absoluut aan het werk zien met oog op volgend jaar. Ik ben kleine dingetjes te weten gekomen die je alleen tijdens een tienkamp ziet. Het gaat echt om details, zoals zijn meetlint dat hij vergeten was bij het verspringen. Daardoor verloor hij tijd in de opwarming. Ook mentaal was dit een goeie voorbereiding op volgend seizoen, al moet ik zeggen dat hij mentaal al sterk staat. De reactie op mindere onderdelen was telkens goed, op dat vlak is Niels een echte tienkamper."

Ook na de talrijke blessures van de voorbije jaren maakt Joffray zich geen enkele zorgen over de belastbaarheid van het lichaam van Niels. "Zijn lijf reageert uitstekend. Niels is niet zo fragiel als iedereen denkt. We trainen al maanden zonder enig probleem en ik zie hem volgend jaar meerdere meerkampen afwerken zonder zorgen."

De focus ligt duidelijk al op 2021. Wat is daar het doel? "We geloven allebei in de Spelen. Indoor hebben we al grote ambities, dat wordt belangrijk met oog op kwalificatie. Ik vind het nog te vroeg om nu al uitspraken te doen over zijn kansen om Tokyo te halen. In de winter zullen de trainingen veel zwaarder worden. Als hij dat goed verteert, geef ik hem een grote kans. Als er geen progressie zichtbaar is tegen het einde van de winter, worden de Spelen moeilijk haalbaar."

-ldq4104

Niels Pittomvils