Webshop

De Belgische selectie verkende zaterdagvoormiddag de omloop voor het EK veldlopen in Dublin. Het parcours is lichtjes vettig, maar lang niet zo extreem als in Roeselare. Vooral de talrijke hoogtemeters zullen het zwaar maken. Isaac Kimeli was alvast in zijn nopjes na het bekijken van de omloop en wil minstens top tien halen.

“Het parcours, met al die hoogtemeters, ligt mij wel”, zei Isaac Kimeli/OEH vastberaden na de verkenning. “Er is wel wat modder, maar het is goed beloopbaar, niet zoals in Roeselare. Dat was echt niet op mijn maat. In Roeselare heb je een Jeep nodig, maar ik ben meer een Ferrari, en stond daar helemaal geparkeerd.”

Isaac vermoedt dat er morgen op een bepaald moment even getemporiseerd zal worden onderweg. “In het begin zou het wel eens snel kunnen zijn, maar ik verwacht dat het daarna even stil zal vallen. Je kan niet de hele tijd knallen op zo’n zware omloop. Waar het verschil zal gemaakt worden? Op de heuvels.” Aan goesting zal het alvast niet ontbreken. “Ik cross graag, en vind het ook belangrijk om je land zo vaak mogelijk te vertegenwoordigen. Daarom ben ik er altijd bij op een EK cross.”

Twee keer liep de olympiër van de 5.000 en 10.000 meter ondertussen een EK veldlopen bij de seniors: in Tilburg won hij zilver, in Lissabon was hij achtste. Mogen we in Dublin opnieuw dromen van eremetaal? “Medaillekandidaat is een groot woord”, zegt Isaac over zijn eigen kansen. “De concurrentie is heel sterk en ik hoop in de eerste plaats op top tien. In een absolute superdag is top vijf misschien haalbaar. De laatste week voelde ik mij alvast goed op training.”

Naar de grootste namen aan de startlijn in Dublin is het niet lang speuren: de broers Jakob en Filip Ingebrigtsen uit Noorwegen. De oudste van de twee won in 2018 nog goud. “Maar de topfavoriet is Jakob Ingebrigtsen. Als je olympisch kampioen bent, kijkt iedereen naar je”, zegt Isaac. “Maar het is nog altijd cross, en geen piste, en dan kunnen er verrassingen opduiken. Ook wij hebben een sterk team dat op top vijf mag mikken in het landenklassement.”

Alle info over het EK Veldlopen vind je hier

Auteur: Milan AUGUSTIJNS
Publicatiedatum: 11/12/2021
Locatie: Fingal-Dublin