Webshop

Maandag 2 januari overleed in Woluwe William Kevers. De Brusselaar (afkomstig uit Limburg) geboren op 1 april 1933, ademde zijn leven lang atletiek. William was zelf atleet geweest, maar bij White Star (Woluwe) begon hij naam en faam te maken binnen het Belgische atletiekwereldje.

Zo begeleidde hij in de WS-afdeling van Sterrebeek een zekere Miel Puttemans naar de nationale- en wereldtop alvorens de Vossemse tuinier naar Daring Leuven transfereerde. Maar William Kevers was nog zoveel meer dan trainer alleen. Al snel stond hij aan het roer van de Brusselse club en daar stopte de ambitie niet, want William vond zijn weg in de hoogste bestuursorganen van de – toen nog – nationale atletiekbond. Toen die KBAB in 1978 moest opgesplitst worden in een Nederlandstalige- en Franstalige vleugel, werd William Kevers de eerste voorzitter van de Ligue Belge Francophone d’Athlétisme. Samen met zijn Vlaamse collega – wijlen Dokter Raymond Dubois – zette William Kevers de beleidsbakens uit voor de toekomst van de Belgische atletiek. Als vrijwilliger was hij dagelijks terug te vinden in de lokalen van de atletiekbond en hij bleef er zeer lang op post als leider van de Waalse liga (en dus ook co-president van de KBAB), maar moest in 1989 - voor enkele maanden - de plaats ruimen voor Camille Javeau. Kevers was liefst 35 jaar lang voorzitter van WS en heeft meer dan 20 jaar de LBFA geleid. Hij maakte zeven Olympische Spelen mee. Zijn niet herverkiezing als ligavoorzitter, was voor William Kevers ook het sein om een stapje terug te zetten binnen de nationale atletiek. Hij bleef nog een tijdje aan het roer van ‘zijn’ White Star, maar uiteindelijk was zijn gezondheidstoestand er de oorzaak van dat hij ook daar een stap opzij zette. William bleef de nationale atletiek wel op de voet volgen vanaf de zijlijn. William Kevers was gehuwd met Marie-Louise Wirix, de eerste Belgische vrouw die de baanronde beneden de minuut liep.

Een gedetailleerd overzicht van de loopbaan van William Kevers kan u terugvinden op de site van de LBFA.

Meer nieuws over de uitvaartplechtigheid - die op maandag 9 januari om 13u00 in Zemst zal plaatsvinden - vullen we hier aan zodra mogelijk. (Met dank voor de info aan Yolande De Winter en Johan De Brabandere).

Auteur: Michel JORDENS
Publicatiedatum: 02/01/2017
Locatie: Brussel