18/04

In Memoriam Theo Van Moer en Jan Pauwelyn

vanmoerpauwelyn

Theo Van Moer (links - foto familie Van Moer) en Jan Pauwelyn (rechts - foto FLAC)

Tijdens de vorige Paasweek moest onze atletiekgemeenschap afscheid nemen van twee clubiconen die ook tot ver buiten hun verenigingsgrenzen respect hebben afgedwongen. Op dinsdag 12 april overleed Leuvenaar Theo Van Moer.  Meer dan driekwart van zijn leven had de 82-jarige hordespecialist aan de atletieksport gewijd. Diezelfde dinsdag sloeg het noodlot toe voor Jan Pauwelyn, toen hij tijdens beroepswerkzaamheden een zware val maakte.  Vijf dagen later bezweek Jan Pauwelyn aan die opgelopen verwondingen.

Theo Van Moer begon als 18-jarige bij UCLA, de atletiekclub van KU Leuven die nadien samensmolt met Daring Club Leuven. Van Moer maakte snel naam en faam als hordeloper: in 1960 pakte hij al twee keer zilver in het toenmalig populaire BK ‘tweede categorie’: zowel in de 110mH als de 200mH moest hij de duimen leggen tegen Wilfried Geeroms. Diezelfde Geeroms – nadien ook Olympisch finalist in Tokyo ‘64 -  kruiste heel vaak de hordedegens met Van Moer tijdens nationale kampioenschappen en talrijke interlands. In totaal stond Theo Van Moer acht keer op het Belgisch podium Alle Categorieën, zowel in de 110mH, de 200mH als de 400mH. Het is in die laatste discipline dat Theo ook twee keer de Belgische titel kon veroveren. Een eerste keer in 1966, toen hij in 53”8 een volledig DCL-podium aanvoerde samen met Frans Van Cauwenbergh en Karel Brems. Een laatste keer stond Theo in 1970 met goud op het BK-schavotje.

Net als zijn sportieve rivaal Geeroms, koos ook Theo Van Moer nadien voor het trainersschap. Het mag zonder blozen gezegd worden dat Theo, samen met zijn andere collega-trainers in Vlaanderen, mee de basis hielp leggen voor een hele sterke generatie hordelopers. Theo bleef het trainersschap liefst een halve eeuw trouw, waarbij hij tot vorige zomer nog, de jongste atleetjes van zijn club het horde-ABC bijbracht. Theo Van Moer was een oorlogskind, geboren in Brussel op 18 september 1940. (Foto: Familie Van Moer).

Jan Pauwelyn was de energieke voorzitter van de FLAC kern in Izegem, waar hij een onmisbare schakel vormde in het clubgebeuren. Hij was niet alleen zelf nog een actieve werper, een gedreven jurylid aan de fotofinish en clubsponsor, zijn voorzitterschap leidde ook naar een zitje in  het provinciaal comité West-Vlaanderen. Jan was gehuwd met Kathleen Phlypo, die zelf algemeen voorzitter van de West-Vlaamse fusieclub FLAC is. Jan Pauwelyn werd geboren in Roeselare op 19 januari 1970 en werd amper 52 jaar. (Foto: FLAC)