13/09

In Memoriam René Didden

rene-didden

René Didden (links) in gezelschap van Julien Grimon. De Turnhoutenaar was één van de eerste speerwerpers die door René werden gevormd. Later ruilde Grimon met succes de speer in voor de marathonpantoffels.

Maandag 12 september overleed in Aarschot René Didden op 83-jarige leeftijd. René behoorde tot het beperkte kransje dat het nationale speerwerpen naar een hoger niveau tilde. De werpers- en werpsters die dankzij de Langdorpse trainer in de nationale ranglijst aller tijden werden gebracht, zijn heel talrijk.

René Didden begon als speerwerper bij Racing Brussel, destijds zowat de topclub van het atletiekland. In 1959 pakte hij op 12 juli de nationale juniorestitel (57m83) en hij voegde daar op 2 augustus van dat jaar ook zijn eerste medaille bij de alle categorieën aan toe (brons met 58m31). Ook in 1961 (30 juli, 27m03) en in 1964 (2 augustus , 60m99) veroverde René het bronzen eremetaal. Zijn hoogste rangschikking in dat BK (de enige podiumplaats buiten het Heizelstadion) werd een zilveren medaille, uitgerekend in ‘zijn’ Sportkot te Heverlee op 28 juli met 62m85. Destijds bestond er ook nog een kampioenschap ‘tweede categorie’, en daarbij won René Didden, steeds in de clubtrui van RC Brussel en altijd in het Heizelstadion, liefst vier titels: 1960 (10 juli, 56m34); 1961 (16 juli, 57m76); 1962 (15 juli, 58m81) en 1965 (18 juli, 61m44). Zijn laatste nationale podium beklom René op 28 juli in 1968, met een zilveren medaille ‘Categorie 2’.

René Didden gooide zijn persoonlijk record in het Nederlandse Leiden op 16 juni 1963. Die 66m43  was destijds de vierde nationale prestatie aller tijden.

Meer nog als atleet, verwierf René Didden naam en faam als speerwerptrainer. Na zijn studies LO bleef hij verbonden aan de KU Leuven en nadat zijn kennersoog z'n werk had gedaan, motiveerde hij daar talentrijke studenten voor de atletieksport. Tijdens de universitaire kampioenschappen hanteerde René ook vaak de micro om met kennis van zaken en een kwinkslag de aanwezigen in te palmen. Zijn kennis en vakmanschap werd snel opgemerkt door de technische directie, waarvoor René jarenlang als speerwerpgoeroe aan het werk ging en Vlaanderen doorkruiste van de kust tot diep in Limburg. Alhoewel René na zijn atletencarrière aangesloten was bij Daring Leuven, stond hij telkens klaar om overal in Vlaanderen zijn kennis door te geven. De atletiekterreinen waar René ooit training of bijscholing gaf aan een geconcentreerd publiek, zijn niet te tellen. Wie dacht dat het atletiekarsenaal van René Didden beperkt was tot het speerwerpen, werd in een conversatie snel op het juiste been gezet: René beschikte over een onuitputtelijke atletiekbagage en memorie en dat in àlle mogelijke disciplines. Hij discuteerde met evenveel gemak – en met de nodige argumentatie - over de rol van de bochten in de sprintnummers als over het belang van de weersomstandigheden in de marathon. Daarom ook was hij een gegeerde gesprekspartner aan de rand van het atletiekterrein.

René Didden werd geboren in Bocholt op 21 maart 1939 en was de broer van de bekende film- en muziekkenner Marc Didden. De uitvaartplechtigheid van René Didden gaat door op maandag 19 september om 13u30 in de aula van het crematorium Hofheide, Jennekensstraat 5 in Nieuwrode.  

Bekijk hier het overlijdensbericht van René Didden.