10/05

In Memoriam Raymond Tibax

in-memoriam-raymond-tibax

Raymond Tibax: bezieler en motor van AC Lierse.

AC Lierse, en bij uitbreiding de hele Vlaamse atletiekwereld, is in rouw: Raymond Tibax, het uithangbord van de geel-zwarten, overleed maandag 10 mei en werd 83 jaar, na een leven dat helemaal in het teken stond van de atletieksport.

Raymond Tibax was samen met zijn broer Frans – die begin vorig jaar overleed -  decennia lang een van de sterkhouders van AC Lierse. ‘Jarenlang’ mag trouwens letterlijk genomen worden, want in 1967 werd hij voorzitter van LIER en hij bekleedde die functie tot hij vorig jaar ere-voorzitter werd. Zijn palmares van verwezenlijkingen voor zijn club is te lang om op te sommen. Zo was hij altijd aanwezig tijdens de trainingen en wedstrijden van zijn club.

Maar Raymond was ook een welgekend en gewaardeerd atletiekpersoon buiten zijn clubgrenzen. Zowat elke jaarlijkse Algemene Vergadering kwam Raymond aan het woord en kon hij de hele zaal onderhouden met rake en met humor doorspekte tussenkomsten. Heel vaak was Raymond ook vrijwilliger als rekeningnazichter van de vzw Atletiek Vlaanderen. Zijn gave van welbespraakte entertainer bracht Raymond ook vaak achter de micro van regionale en zelfs Vlaamse kampioenschappen, zowel in de winter als in de zomer. Raymond Tibax was tijdens zijn halve eeuw als clubvoorzitter ook een trouwe bezoeker in de lokalen van de federatie. Heel wat administratieve formaliteiten kwam Raymond jarenlang zelf afhandelen: zowel in het centrum van de hoofdstad op de Grasmarkt, de Warmoesberg  en de Sint-Laurensstraat, als later in het Koning Boudewijnstadion. Een ware gentleman, want Raymond had steeds een kleine attentie voor het personeel op zak.

Raymond Tibax werd in Lier geboren op 31 oktober 1937. Op 14 mei wordt in beperkte kring afscheid genomen. De rouwkaart kan je hier terugvinden.