14/10

In Memoriam Rachel Hanssens

-dsc2547-web

Rachel Hanssens zoals de atletiekwereld haar zal blijven herinneren: beladen met internationale medailles.

Zaterdagavond overleed in haar geboortestad Oudenaarde Rachel Hanssens. Rachel mag gerust als een van de vrouwelijke pioniers van de Belgische atletiekwereld bestempeld worden. In de beginfase van de nationale vrouwenatletiek drukte zij mee haar stempel in de werpnummers, met nationale speerwerptitels bij de seniores in 1958 en 1959. Ze was in die prille periode ook een vaste waarde in de nationale ploeg. De uitvaartplechtigheid wordt zaterdag 21 oktober in de Sint-Laurentiuskerk van Ename-Oudenaarde om 10u00 gehouden.

Pas als master kregen de prestaties van Rachel Hanssens nog meer uitstraling. Ze werd ontelbare keren Europees- en wereldkampioen in zowat alle werpnummers en haar nationale en internationale recordverbeteringen waren amper bij te houden.
Rachel reisde zowat de hele wereld rond samen met boezemvriendin en ex-atlete Anita Verzeele, die zich tevens ontfermde over Emiel Pauwels wat betreft reserveringen en inschrijvingen voor deelname aan internationale competities. Een vriendschap die ook buiten de atletiek levendig werd gehouden door een wekelijks bezoek bij de Bruggeling thuis, die sinds het overlijden van zijn vrouw nood had aan menselijk contact om de eenzaamheid te verdrijven. Het overlijden van Emiel Pauwels aanvang januari 2014, luidde tevens het wegblijven van Rachel Hanssens bij de WK en EK in, want in 2015 zette zij er internationaal definitief een punt achter. Wél kon zij terugblikken op een bilan van liefst 48 wereld- en 58 Europese titels. Op nationaal vlak bleef zij evenwel actief, en dit jaar nog - op het BK in Ninove - dreef zij haar aantal nationale titels op tot 106. Indrukwekkende cijfers, en of die ooit zullen overtroffen worden, is maar zeer de vraag. Daarnaast is Rachel houdster van  9 wereld- en 32 nationale records, en werd ze vijfmaal verkozen tot Master van het Jaar. Daarenboven was Rachel met haar sportieve prestaties op gevorderde leeftijd een gedroomd onderwerp voor zowel de beeldende als de schrijvende pers.

Rachel Hanssens was een hele kwieke madam, ook buiten het atletiekterrein. Zo leerde ze nog met de computer werken op haar 80ste levensjaar. Kort na het Belgisch kampioenschap voor Masters in Ninove,  werd er bij haar een ongeneeslijke ziekte vastgesteld. Minder dan vier maand later werd dat Rachel al fataal. Rachel werd geboren op 6 april 1929 en werd dus 88 jaar. Ze bleef haar hele leven lang lid van ASV Oudenaarde.