04/08

In Memoriam Luc De Winne

nad-0103

Luc De Winne.

Vorige woensdag 1 augustus overleed Luc De Winne in zijn woonplaats Scheldewindeke. Luc voerde al jarenlang een ongelijke strijd tegen zijn ziekte, maar probeerde nog zoveel als mogelijk en met een ongelooflijk optimisme, contact te houden met de atletieksport, waaraan hij zovele jaren een meer dan bescheiden steentje heeft bijgedragen.

Luc zou in het najaar zijn 69ste verjaardag vieren en was bijna veertig jaar actief in onze sport. Hij begon zijn sportloopbaan als afstandsloper bij het toenmalige Ajax en nog voor het einde van zijn actieve carrière gaf hij zijn atletiekwijsheid door aan de atleten die hij begeleidde. Zo tilde hij de succesvolle carrière van Tania Merchiers (Zottegem en Ajax) tot op het hoogste nationale niveau, met scherpe chrono’s en een groot aantal nationale titels, zowel in het veldlopen als op de indoor- en outdoorpiste.

Luc De Winne  was gepassioneerd door het trainersvak. Zijn praktijkondervindingen als atleet vulde hij verder aan met alle mogelijke opleidingscursussen, tot het diploma van trainer A toe. Maar Luc wist dat een diploma alleen niet voldoende was om het trainersvak optimaal uit te oefenen. Zo trok hij ontelbare keren - 25 keer naar eigen zeggen - op hoogtestage naar Sankt-Moritz, waar hij gedurende drie weken niet alleen zijn atleten begeleidde, hij gaf er ook zijn ogen en oren goed de kost in de omgeving van de kunststofbaan. Zo zocht hij voortdurend contact met de daar aanwezige wereldtoppers uit alle streken van de wereld om er over training te praten en om er bij te leren. Luc noemde zijn verblijfplaats in de Zwitserse Alpen zijn ‘atletiekuniversiteit’ :  door al die ongedwongen contacten werden Kenyaanse wereldtoppers en hun (vaak Europese trainers) overigens goede vrienden van de Oost-Vlaamse trainer. Op die manier werd Luc soms ook geconsulteerd door wereldtoppers die met de trainingschema’s van Luc hun internationale medailles en records binnenhaalden. De laatste decennia was Luc actief als trainer bij Vlierzele, waar hij naast jonge atleten ook meerdere masters naar nationale en internationale successen kon loodsen. Naast zijn woonplaats Scheldewindeke en Sankt-Moritz, was het Putbosstadion de biotoop waar hij zich het best thuisvoelde. De brede kennis van Luc werd door Vlierzele ook vaak dankbaar aangewend om de Flanders Cup Putbosmeeting mee uit te bouwen tot een internationaal atletiekbegrip.

Luc werd geboren op 1 oktober 1949 in Scheldewindeke. De uitvaartplechtigheid zal doorgaan in de Sint-Christoffelkerk van Scheldewindeke op donderdag 9 augustus 2018 om 10 uur. Tot en met dinsdag 7 augustus kan aan Luc een laatste groet gebracht worden in het Rouwcentrum Vandekerckhove, Reigerstraat 25 te Oosterzele, elke werkdag tussen 18u en 19u30 of op zaterdag tussen 17u en 18u30. Condoleren kan ook online via www.rouwcentrumvandekerckhove.be.