09/12

In Memoriam Léo Lefevre

leo-lefevre

Léo Lefevre.

Op woensdag 1 december overleed Léo Lefevre in Seneffe op amper 76-jarige leeftijd. Hij was als doorwinterd bestuurslid een van de uithangborden van de Waalse atletiekfederatie.

Léo Lefevre’s atletiekloopbaan begon in 1959. Dertig jaar later, in 1989 werd hij in de schaduw van de Leeuw van Waterloo de nieuwe president van l’Union sportive Braine-Waterloo. Die job voerde hij liefst 20 jaar uit tot in 2009. Zijn werk bij die ambitieuze atletiekclub was ook de Waalse atletiekgemeenschap niet ontgaan en in maart 1992 werd hij verkozen tot bestuurslid van de LBFA. Dat Léo populair was, bewezen zijn verkiezingsresultaten voor dat LBFA-bestuur: telkens werd de Waals-Brabander in de eerste ronde verkozen.
Hij bezette er gedurende een kwarteeuw belangrijke sleutelposten en zat van 2004 tot 2008 zelfs in de voorzitterstoel  van de Franstalige liga. Nadien werd hij secretaris-generaal van die Waalse vleugel, waardoor hij onder meer bevoegd was voor het personeel.  Zijn LBFA-bestuursfuncties brachten Léo Lefevre automatisch in het uitvoerend comité van de KBAB, waar hij ook in tal van commissies vertegenwoordigd was. In zijn functie bracht hij ook regelmatig een bezoek aan de kantoren van de Vlaamse Atletiekliga. Dat gebeurde steeds met een vriendelijke waardigheid en met respect voor eenieders mening. 

Maar Leo was ook een atletiekkenner en –liefhebber in hart en nieren. Vaak fungeerde hij als afgevaardigde  van de nationale atletiekploeg en dat zowel in zomer- als winterseizoen. Het EK veldlopen had voor hem geen geheimen, maar de editie van volgende zondag in Dublin zal het zonder zijn aanwezigheid moeten stellen.

Léo Lefevre werd geboren in Ghoy op 10 april 1945. Hij werd woensdag  8 december ten grave gedragen.