10/08

In Memoriam Jozef Buelens

buelens-jef

Jozef Buelens.

Op 7 augustus overleed Jozef Buelens in Herent. De pionier van de Tildonkse atletiekclub kon terugblikken op een van de langst ondersteunende carrières in de Vlaamse atletieksport, eerst als clubbestuurder, nadien als een alom gewaardeerd jurylid.

In 1953 stond Jozef – ‘Jefke’ – Buelens aan de wieg van de Parochiale Atletiek Klub Tildonk. Met de broers Van Der Hoeven en de broers De Wyngaert, maakten de gele shirts al dadelijk ophef in de regionale en nationale atletieksport. Jefs rol van secretaris werd nadien al snel aangevuld met die van jurylid. Met AC Wespelaar in dezelfde gemeente als PAKT, leek het logisch dat beide atletiekclubs ooit zouden samensmelten. Jozef Buelens was een koele minnaar van al die fusietoestanden maar hij bleef toch met hart en ziel verderwerken toen HERA - Haacht En Regio Atletiek – boven de doopvont werd gehouden. Iets wat later ook nog eens het geval was toen HERA deel ging uitmaken van de Regio Oost-Brabant Atletiek.
Jef had intussen zijn atletiekwerkterrein verder verlegd richting jureren en hij was een vaste waarde bij zowat alle Vlaams-Brabantse veldlopen en pistemeetings. Hij behaalde het niveau van internationaal scheidsrechter, waardoor de Tildonkenaar ook aan de slag ging tijdens nationale kampioenschappen en internationale evenementen binnen onze landsgrenzen. Jef Buelens genoot daarbij al het respect van atleten en organisatoren omdat hij er van overtuigd was dat de atleet in de sport centraal staat.
Uiteraard stelt de leeftijd zijn limieten en Jozef Buelens werd na zijn lange actieve loopbaan erejurylid van de atletiekbond. Jef werd geboren op 14 augustus 1931 in zijn Tildonk en werd dus net geen 91 jaar. Hij mag, terecht zoals ROBA het omschrijft, als een icoon van zijn club - en toch ook daarbuiten - genoemd worden.

De uitvaartliturgie heeft plaats in de parochiekerk Sint-Jan de Doper van Tildonk op vrijdag 12 augustus 2022 om 10 uur.

Een mooi In Memoriam kan geraadpleegd worden op de website van ROBA.