11/11

In Memoriam Jos Vleeschouwer

viering-50-jaar-olse.-l-naar-r-miel-de-buyscher-jos-vleeschouwer-en-jos-van-steyvoort

Jos Vleeschouwer (midden) samen met Olse-trainer Miel De Buysscher (links) tijdens de viering van 50 jaar Olse Merksem.

Met het overlijden van Jos Vleeschouwer verliest Olse Merksem, maar zeker ook Atletiek Vlaanderen, een van haar iconen. Jos was in het atletiekwereldje niet zozeer bekend vanwege zijn sportieve prestaties, maar zonder zijn onbaatzuchtige inzet achter de schermen als jurylid en noeste werker, zouden velen van die atletiekprestaties nooit mogelijk zijn geweest.

Jos Vleeschouwer en zijn onafscheidelijke vriend Jos Nuyens, waren in de tweede helft van vorige eeuw twee boegbeelden van Olse Merksem. Dankzij hun inzet en bestuurlijke initiatieven, konden vele Olse-atleten aan de Rode Loop hun talenten ontwikkelen en de blauw-gele kleuren tot ver buiten de Metropool laten schitteren.

Jos stond altijd klaar om met zijn helpende handen het werk lichter te maken. Niet alleen als jurylid, maar ook als een van de mannen ‘achter de schermen’. Op het veld werd hij door de KBAB zowat betrokken bij elk nationaal kampioenschap, en zeker ook bij het wereldkampioenschap veldlopen in 1991 op Linkeroever. Maar nooit betrapte men Jos in de schijnwerpers, steeds bleef hij bescheiden op de achtergrond, weliswaar genietend van datgene wat hij mee hielp realiseren. Ook de jaarlijkse berg werk, die destijds elk najaar verbonden was aan het afleveren van de nieuwe startnummers, werd mede dankzij de hulp van Jos en zijn kameraden mee opgelost. Elk jaar reserveerde Jos enkele herfstdagen om in de lokalen van Atletiek Vlaanderen de stapel startnummers tijdig in de brievenbus te krijgen. Tot grote tevredenheid en opluchting van het personeel.

Jos Vleeschouwer werd geboren op 17 november 1928 in Antwerpen. Hij week nadien uit naar Temse, waar hij recent in zijn woonzorgcentrum zachtjes insliep. Met het Olse-stamnummer 152, was hij ook een van de oudste leden van Atletiek Vlaanderen. Hij zou volgende week 92 jaar worden. De familie zal zaterdag in alle corona-intimiteit afscheid nemen van Jos.

(Met dank aan Roger De Ceuster voor de info).