03/02

In Memoriam Jos Renders

jdc-02-feb-20

Jos Renders, exact vier jaar geleden op het BK meerkampen indoor in Louvain La Neuve.

Op 31 januari overleed Jos Renders in Wilrijk. Jos was een gepassioneerd atletiektrainer met een voorliefde voor de meerkampen.

Jos Renders werd op 21 oktober 1941 in Westerlo geboren, maar de basis van zijn atletiekloopbaan situeerde zich in zijn woonplaats Kontich, waar hij zich bij de plaatselijke atletiekclub (Kontich AC) kon uitleven bij het begeleiden van atleten. Met drie dochters en een zoon, ademde de familie Renders de atletieksport. Peggy Renders, de jongste dochter, vond haar weg trouwens naar de nationale jeugdtop.

Jos Renders mag gerust bestempeld worden als een van de langst aangesloten leden van de Vlaamse Atletiektrainers. Hij liet ook zelden een moment tot bijscholing aan zich voorbijgaan. Bescheiden, nooit pratend met het hoogste woord maar steeds een vriendelijke en aandachtige gesprekspartner. En vooral: geniétend van zijn sport. Zo kennen zijn collega-trainers Jos het best. Hij behaalde het diploma van trainer A voor ver- en hinkstapspringen, maar was eveneens actief als jurylid. En Jos draaide er zijn hand ook niet voor om om zelf ook het startnummer op te spellen: in 2018 liep hij als M75 nog de 100m van de BVV Masters voor zijn toenmalige club, WIBO.

Doorheen de jaren, deelde Jos zijn atletiekkennis en kunde in heel wat Antwerpse atletiekclubs: na Kontich volgden (onder meer) ook Sorghvliedt Hoboken, HAKI, Willebroek-Boom, ABES, Lyra-Lier en ten slotte ook AC Duffel. In zijn laatste vereniging oriënteerde hij aanvankelijk onder meer de sportieve carrière van talent Zoë Laureys. Jos Renders was overigens ook de opa van verspringer Mathias Broothaerts.

Jos Renders werd 83 jaar. De uitvaartplechtigheid zal gehouden worden in de parochiekerk van Kontich-Kazerne op zaterdag 10 februari om 10u00. Een laatste groet aan Jos kan gebracht worden op woensdag 7 februari tussen 19u00 en 20u00 in het rouwcentrum Gielis-Veremans, Antwerpsesteenweg 80 in Kontich.

Bekijk hieronder de rouwbrief.