01/02

In Memoriam Jos Henderieckx

jos-henderieckx-olse

Jos Henderieckx (midden) zoals hij door zijn sprinters het liefst wordt herinnerd: als architect van een sterk OLSE-viertal dat successen verzamelde tijdens nationale kampioenschappen. (hier in 1988 met de juniores 4x100m).

Met Jos Henderieckx verliest Olse Merksem - en ruimer gezien ook de Vlaamse Atletiekfamilie - een gedreven sprintcoach die van de jaren ’80 tot rond de eeuwwisseling flink wat sprintsucces aan de Rode Loop liet ontbolsteren.

Jos werd geboren in Lier op 5 januari 1944 en werkte zich op tot een verdienstelijk jeugdwielrenner. Tijdens zijn studies LO aan de KU Leuven, werd hij onder meer door Mon Vanden Eynde in de richting van een trainersloopbaan geduwd. Dat werd uiteindelijk een hele goede zaak voor Olse Merksem, waar Jos jarenlang de sprintersgroep onder zijn hoede nam. Hij legde daar vooral de nadruk op het groepsgevoel, waarbij rond enkele topsprinters – onder meer Tonia Oliviers en ook een tijdje Karin Verguts – hele sterke estafetteteams werden gesmeed. Die sprintkwartetten waren voor elke gereputeerde tegenstander een gesel tijdens interclubwedstrijden en nationale aflossingskampioenschappen.
Die Merksemse successen waren destijds uiteraard ook de technische directie niet ontgaan en Jos mocht zijn kennis gedurende jaren delen met beloftevolle sprinters en collega-trainers tijdens de federale trainingen. In Atletiekleven van 24 november 1989 verscheen een uitgebreide babbel met de Merksemse sprintcoach.

Jos overleed maandag 31 januari en werd 78 jaar. De afscheidsviering wordt gehouden op zaterdag  5 februari om 11u00 in de Sint-Norbertuskerk van Antwerpen (Dageraadplaats, Zurenberg).