29/06

In Memoriam Jan Van Leirsberghe en Marcel Oelbrandt

oelbrandt-vleirsberghe

Jan Van Leirsberghe (links, foto van overlijdensbericht) en Marcel Oelbrandt (rechts, foto Facebook)

Afgelopen weekend moest de Vlaamse atletiekwereld afscheid nemen van twee mannen die elk op hun eigen manier kleur hebben gebracht in ons sportlandschap. Bruggeling Jan Van Leirsberghe en Lokerenaar Marcel Oelbrandt.

Jan Van Leirsberghe kleurde eind jaren ’70 begin jaren ’80 mee het niveau van de Belgische top in de langere loopnummers. Vooral in de steeple maakte Jan een naam. Tussen twee tijdperken in, dat van Gaston Roelants en Paul Thys enerzijds en dat van William Van Dijck en zijn clubgenoot Peter Daenens anderzijds, zette Jan Van Leirsberghe op 4 juni 1980 in Kessel-Lo met een verbluffende 8’26”8 een chrono van Europees niveau neer. Vanuit het niets – in 1978 had Jan in Roosendaal 8’35”4 gelukt, maar hij kwam een jaar later in hetzelfde Nederlandse stadje niet verder dan 8’44”9 – kwam de 25-jarige Bruggeling op de nationale plaats drie aller tijden na beide Olympiërs Thys en Roelants. Het Belgisch record stond toen op naam van Paul Thys met 8’22”8. Datzelfde jaar werd Jan ook nationaal steeplekampioen in 8’40”7 en zag naast zich op het podium zijn vijf jaar jongere clubmakker Peter Daenens als eerstejaarssenior het brons inpalmen. Het zou Jan z’n enige nationale titel worden en hij had de pech dat zijn nieuwe besttijd net niet goed genoeg bevonden werd voor een Olympische selectie (Moskou).
Jan Van Leirsberghe werd geboren op 7 oktober 1955 en werd nog geen 62 jaar toen hij vorige zaterdag in zijn geboortestad Brugge overleed.
De herdenkingsplechtigheid voor Jan Vanleirsberghe gaat door op vrijdag 30 juni om 13u00 in de Maria-Assumptakerk, Koningin Elisabethsquare te Assebroek.
Bekijk hier het overlijdensbericht van Jan Van Leirsberghe.

Amper een dag later – zondag 25 juni – moest AV Lokeren afscheid nemen van zijn gewezen voorzitter Marcel Oelbrandt. Net op hun organisatorische hoogdag, de Flanders Cup van Lokeren, overleed Marcel op 70 jarige leeftijd. Hij werd geboren in Sint Gillis Waas op 13 maart 1947 en was sociaal heel erg ge-engageerd met talrijke vrijwilligersopdrachten. Daaronder ook Atletiek Vereniging Lokeren, waar hij naast het voorzitterschap zich ook een gedreven jeugdtrainer en medewerker van allerhande organisaties toonde. Marcel trad ook talrijke keren op als afgevaardigde van zijn atletiekclub tijdens de Algemene Vergadering van de Vlaamse Atletiekliga. Wanneer de gemoederen daar al eens durfden warm te lopen, ontpopte Marcel zich als een gewaardeerde bruggenbouwer en probeerde hij de vaak onverzoenbare tegenstellingen toch wat dichter bij elkaar te brengen. Het toonde zijn gemeende bezorgdheid voor de toekomst van onze sportfederatie waarbij hij ook lid was van de Vlaamse Bestuurders.
De uitvaartliturgie van Marcel Oelbrandt wordt gehouden op zaterdag 1 juli om 11u00 in de parochiekerk OL Vrouw Kopkapel, Kopkapelstraat 1 te 9160 Lokeren.
Bekijk hier het overlijdensbericht van Marcel Oelbrandt.