20/05

In Memoriam Jan Ledegen

e57f8a-b834d77f689a41d78edf3b6c8f6e0943-mv2

Jan Ledegen.

AC Herentals, en meer bepaald de onderafdeling van de Herenthoutse Atletiekclub werd ondanks haar recent 50-jarig jubileum,  in diepe rouw gedompeld. Jan Ledegen, een heel leven lang verknocht met zijn atletiekclub als bestuurslid, hoofdtrainer, jeugdcoördinator, trainer én jeugdtrainer, overleed op 14 mei, nadat hij een week eerder, op 6 mei, ook al onverwacht zijn partner Mieke Bouwen (ook bestuurslid van de Herenthoutse Atletiekclub) verloor. Jan, geboren in Heist op den Berg op 4 juli 1959, verloor een ongelijke strijd na medische complicaties.

Jan, master in de Lichamelijke Opvoeding, begon zijn trainerscarrière in 1982 bij ACHL en hielp de Herenthoutse onderafdeling mee uitbouwen tot een indrukwekkende vriendenclub van meer dan 400 leden, waarbij niet alleen de kwantiteit, maar zeker ook de kwaliteit aanwezig was. Nationale atletiektoppers als Kristof Beyens, Isabel Poelmans, Annelies Wouters, Jef Vermeiren, Elise Helsen, en vele anderen werden door Jan op weg gezet voor een succesvolle sportcarrière. Dat gold voor zowat elke atleet die via Herenthout in de ACHL-outfit aan de slag ging.

Jan bleef bij dat alles heel bescheiden, ook toen hij zelf als master op nationaal niveau medailles verzamelde. Hij was sedert mensenheugenis aangesloten bij de VAT en nam meerdere gesmaakte initiatieven om bijscholingen aan zijn collega-trainers te geven.

Jan maakte ook meer dan een kwarteeuw deel uit van het hoofdbestuur van AC Herentals en heeft als begeleider van zijn atleten zowat alle atletiekterreinen van het land bezocht. Zelden werd hij daarbij opgemerkt, want Jan bleef liever op de achtergrond langs de rand van de piste, genietend van de prestaties van zijn atleten en van de leerrijke babbels met zijn collega-trainers. Hij zal dus niet alleen in Herenthout of Herentals een lege atletiekplaats achterlaten.

De uitvaartplechtigheid van Jan vindt plaats op zaterdag 21 mei om 10u00 in de parochiekerk van Herenthout, met gelegenheid tot groeten vanaf 9u40.